Recensioner

Webbserier: Jaeger

onsdag 12 juli, kl 21:22 av 0 kommentarer

Fortfarande plågad av den tortyr han utstod som fånge i ett nazistiskt fångläger under Andra världskriget är den fransk-algeriska spionen Idris Morel fast besluten att utkräva hämnd på sina plågoandar. Hans vendetta bromsas dock när den brittiske premiärministern Clement Attlee beslutar sig för att lägga ner spionorganisationen Special Operations Executive men strax efter detta dystra besked kontaktas han av den tidigare kollegan och nyblivna MI6-agenten Nancy Kearnes som meddelar att han fått ett topphemligt uppdrag: Den brittiska regeringens officiella hållning ligger fast men de är redo att se mellan fingrarna när det gäller en lista på nazistiska krigsförbrytare som alla skaffat sig falska dödsattester och nu lever inkognito i bland annat Rom, Argentina och Egypten. Idris antar uppdraget med en förhoppning om inre frid och ett slut på de ständiga mardrömmarna.

Ibrahim Moustafa har bland annat tecknat den Eisnernominerade serien High Crimes (författad av Christopher Sebela) från Monkeybrain Comics och Justin Jordans pågående Vertigo-serie Savage Things. I år är han återigen nominerad till en Eisner i kategorin Best Webcomic med den digitala spionthrillern Jaeger från förlaget Stela (som även publicerat Déjà Brew som också blivit nominerad i år i samma kategori) där han både författat och illustrerat och det är en serie väl värd att utforska.

Redan från början slår Moustafa an en perfekt ton av klassisk spionthriller med efterkrigstiden som ramverk där spänningen är på topp från första till sista rutan. Serien är kraftigt beroendeframkallande och mycket av handlingen förs framåt av Moustafas egna bilder utan störande inre monologer och ett perfekt flöde tack vare det vertikala scroll-formatet som han utnyttjar mästerligt.

Jaeger är en brutal, spännande och realistisk skildring av en mans jakt på hämnd och försoning innan han själv förvandlas till ett likadant monster som de han jagar och jag rekommenderar den verkligen.

Manus: Ibrahim Moustafa
Illustration: Ibrahim Moustafa
Förlag: Stela
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...