Recensioner

Webbserier: Déjà Brew

söndag 9 juli, kl 22:52 av 0 kommentarer

20-23 juli är det dags för San Diego Comic-Con och därmed också prisutdelning av Eisner Awards 21 juli. Jag har redan kollat upp flera av årets nominerade men det finns alltid att göra nya upptäckter så därför tänkte jag utforska några av de nominerade i kategorin Best Webcomic där de flesta existerar bara några knapptryck bort. Två av årets nominerade, Déjà Brew och Jaeger, finns att avnjuta hos förlaget Stela som erbjuder sina exklusivt digitala produkter via en egen app. Den första veckan är gratis och för en blygsam peng kan man sedan frossa i en mängd olika serier, både gamla och nya och i många genrer.

Déjà Brew, skapad av Taneka Stotts och tecknaren Sara DuVall, tar oss till caféet Bijou i det magiska landet Arcadia där vi får möta Tobias, en tidigare student vid den magiska akademin som nu försörjer sig som barista under överinseende av den krävande Maddox. Tobias är en avsevärt bättre magiker än barista och han prövar hellre sina magiska förmågor än att laga latte eller chai men när Ki, en förvirrad ung kvinna som tagits över av en mäktig kosmisk varelse, dyker upp kommer hans krafter verkligen att sättas på prov.

Det bästa med serierna från Stela är att man får ett helt kapitel i taget där man scrollar vertikalt genom hela härligheten. Formatet är anpassat efter läsplatta eller smartphone och jag har svårt att tänka mig att serierna skulle passa i tryckt format överhuvudtaget utan att både läsupplevelsen och flytet skulle bli lidande.

När det gäller Déjà Brew så är den en mysig serie där vardagen är full av magi utan att något skrivs på näsan och den rika mångfalden när det gäller könstillhörighet och hudfärg gör den extra läsvärd och intressant. Vi får under resans gång bland annat stifta bekantskap med Tobias mentor Rossell, allehanda magiska varelser och även en sorts magisk polis som i Harry Potter. Berättartempot är lugnt och behagligt och vi får även reda på den tragiska orsaken till att Tobias aldrig fullbordade sin utbildning.

Den enda smolken i glädjebägaren är att flödet ibland blir lite förvirrat och att serien på fem kapitel mest känns som en introduktion men den är klart läsvärd för alla älskare av riktigt bra magiska berättelser.

Manus: Taneka Stotts
Illustration: Sara DuVall
Förlag: Stela
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...