Recensioner

Bird Boy, Vol. 1: The Sword of Mali Mani

onsdag 16 augusti, kl 15:32 av 0 kommentarer

Lille Bali vill lära sig kasta spjut som alla de andra männen i Nuru-stammen men alla tycker han är för liten så han får nöja sig med att bära spjuten på jakten. Eftersom Bali vill visa att han visst duger till att jaga istället för att sitta av tiden så sviker han sina plikter och ger sig av på en egen jakt vilken för honom till den förbjudna skogen där han väcker en urgammal best som förstör den sista viktiga jakten innan vintern börjar på allvar. Hövdingen Lakasi är trött på att de ständigt måste rädda Bali från alla faror han själv orsakar på stammens bekostnad och beslutar att han får stå över den viktiga initiationsriten Smokewalk som Bali längtat efter så länge. Ledsen och arg beslutar sig Bali för att visa att han visst har det som krävs för att genomföra Smokewalk. Han återvänder till skogen för att hämta det fina svärdet han hittade i ett underjordiskt tempel men anar föga att svärdet tillhörde halvguden Mali Mani som räddade Nuru-stammen från det stora mörkret och att det har makten att driva bort de fruktade Rook Men, som terroriserar befolkningen, för gott.


Anne Szabla belönades i år med en Eisner Award i kategorin Best Webcomic för sin pågående webbserie Bird Boy och tilldelades även det prestigefyllda priset The Russ Manning Most Promising Newcomer Award vid samma prisceremoni. Dark Horse Comics har publicerat seriens två första volymer och det är en alldeles förträfflig serie för alla åldrar som jag verkligen rekommenderar.

Det häftigaste med Bird Boy är att man känner igen sig samtidigt som den känns helt ny för Szabla blandar skickligt folklore och myter från världens alla hörn (amerikanska ursprungsbefolkningen, maya, inka, nordisk mytologi, buddhism, m. fl.) och dessutom underbar fantastik à la Miyazaki. Ett genomgående tema är att alla varelser, både människor och djur, har masker på sig och Szabla är en mästare på att föra handlingen framåt genom sina underbara bilder och miljöer utan onödig dialog.

Bird Boy, Vol. 1 är en sann njutning från första till sista sidan och den enda kritik jag har är att den tryckta utgåvan är i ett väldigt litet format som inte gör bilderna rättvisa, ungefär som med utgåvorna av Paul Popes Battling Boy och Aurora West. Det här är en serie som förtjänar att ges ut i en riktigt snygg lyxutgåva med hårda pärmar istället för en blygsam pocketupplaga men likafullt så är den en riktig höjdare och förtjänar en hedersplats i bokhyllan.

Manus: Anne Szabla
Illustration: Anne Szabla
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...