Recensioner

Jag, Esters rester

söndag 27 augusti, kl 10:18 av 0 kommentarer

Terapeuten: ”Du har blivit en helt ny människa Ester. Minns du när du kom hit, då kunde du inte ens sitta ner. Du bara gick runt runt och var en så ledsen tjej.”

Ester: ”Ja. Då hade jag fortfarande drömmar. Nu har jag helt gett upp.”

Detta är bara en av flera komiska konversationer mellan terapeuten och serietecknaren Ester Erikssons alter ego i hennes andra seriebok från Kartago Förlag, Jag, Esters rester. Eriksson debuterade 2016 med boken Det finns ingenstans att fly som är en stark och delvis självbiografisk berättelse om Olivia som får ett psykiskt sammanbrott och blir inlagd på psykakuten. Ångesten finns kvar i Jag, Esters rester men nu blandat med ett asgarv och en klackspark som en naturlig del av livet och med en stark tro på en ljus framtid.

Ester Erikssons karaktär i den nya boken, som jag från och med nu kommer att kalla Långbens-Ester, är som ett skyltfönster när det gäller sina känslor. Hon flirtar vilt, dricker ibland för mycket, blir passionerat förälskad bara för att falla ner i avgrunden när kärleken är obesvarad och så reser hon sig igen och fortsätter. Tillsammans med bästa vännen My, tecknad som Mimmi Pigg, tillåter sig Långbens-Ester att vara alla känslor på en och samma gång, att hata och älska, att skratta och gråta samt att sårbarhet inte är något negativt utan en styrka och det är det som gör att det är så svårt att lägga ifrån sig boken.

Långbens-Ester såg dagens ljus på Erikssons Instagramkonto och hela boken har ett härligt drag av webbserie med en ruta per sida, ritad och tuschad mitt i steget och mitt i livet. Det är omöjligt att inte gilla Långbens-Ester där hon utan spärrar flaxar med sina långa armar och sina bångstyriga öron, muttrar åt sin terapeut och den vikarierande ”Doktor Dansk”, har ett låtsasförhållande för att inte vara ensam och nynnar högt på låtar om passionerad förälskelse eller förlorad kärlek beroende på var hon befinner sig på själens berochdalbana.

Jag, Esters rester är en underbar svensk seriebok som blandar nattsvart humor, krossar tabun om tjejen som längtar efter killen med stort K, att leva med ångest och framför allt att våga visa vem du är utan filter. Rekommenderas!!!

Manus: Ester Eriksson
Illustration: Ester Eriksson
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...