Recensioner

Kill or Be Killed, Vol. 2

måndag 2 oktober, kl 16:23 av 0 kommentarer

Efter att en strippa nästan slagit huvudet av Dylan beslutar han sig för att träna boxning, dels för att komma över rädslan men också för att lära sig att ta några smällar men ändå vara fokuserad på sin uppgift. Mordet på den ryske maffiasnubben gav inte heller väntat resultat eftersom hans strippklubb fortsatte med sin verksamhet redan följande natt så Dylan väljer ut lättare offer, som ett kräk som förgiftat hundar men kommit undan med en reprimand då han hävdade att han lidit av tillfällig sinnesförvirring. På kärleksfronten är det fortsatt förvirrat då Kira lämnat Mason och glöden mellan Dylan och Kira verkar ha slocknat helt. Istället träffar Dylan som av en händelse på sitt ex Daisy och de blir snabbt ett par igen. Klockan tickar dock för Dylan och han måste välja ut ett nytt offer, den här gången en känslokall finansman med åtskilliga liv på sitt samvete i efterdyningarna av finanskrisen. Allt går som på räls tack vare finansmannens väl inrutade vardagsvanor men ändå går allt åt helvete eftersom polisen råkar få syn på honom. Nu jagas han av en specialstyrka inom New York-polisen och dessutom upptäcker Dylan att man inte mördar en medlem av ryska maffian ostraffat…allt medan demonen fortsätter att plåga och påminna honom om hans tribut: Att döda…eller dödas.

Den oslagbara trion Ed Brubaker, Sean Phillips och Elizabeth Breitweisers senaste serie Kill or Be Killed fortsätter att dekonstruera vigilante-genren med stilsäker finess och skärpa mot bakgrund av en realistisk skildring av ett samhälle i fritt fall men i övrigt är det inte mycket som händer. Dylan och hans tidigare flickvän Daisy återupptar sitt förhållande och hon försöker uppmuntra Dylan till att skicka hans pappas extravaganta porrillustrationer (mästerligt skildrade av Phillips) till något av stadens många konstgallerier; Kira får ett alldeles eget nummer där vi lär känna hennes komplicerade förhållande till sin dödssjuka mor; en ny karaktär presenteras, den skickliga och målmedvetna poliskvinnan Lily Sharpe som lagt ihop två och två och räknat ut att staden fått en alldeles egen brottsbekämpare, men ingen tar hennes teorier på allvar och hon tvingas lura in sina kollegor på rätt spår genom att gå till pressen i hemlighet.

Såpamomentet från första volymen består men i ny skepnad och med nya karaktärer inblandade och Kill or Be Killed börjar mer och mer bli en hårdkokt och mörk version av det som gjorde Stan Lee och Steve Ditkos Amazing Spider-Man till en klassiker i början på 60-talet. Vår huvudpersons önskan att hoppa av sin brottsbana när oskyldiga drabbas möts av demonens hånskratt för även om Dylan skulle offra sin själ till demonen som torterar honom så har han ryska maffian flåsande i nacken vilket gör att hans nära och kära lever i ständig fara. Dylan gör sitt bästa för att skydda sina vänner genom att hålla dem på ett känslomässigt avstånd, precis som Peter Parker gör och alltid har gjort, och Brubaker fortsätter också att hinta om att demonen kanske är en frukt av Dylans självmedicinerande….eller finns demonen på riktigt?

Hur det är med den saken återstår att se men det bästa med andra volymen är jakten på Dylan och den förträffliga karaktären Lily Sharpe som jag lätt hade kunnat läsa en spinoff-serie med. Missförstå mig rätt: Kill or Be Killed är fortfarande en mycket bra serie, bättre än det mesta jag läser för tillfället, men eftersom den är skapad av trion Brubaker, Phillips och Breitweiser så förväntar jag mig inget annat än ett mästerverk.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips
Färgläggning: Elizabeth Breitweiser
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...