Recensioner

Savage Town

torsdag 8 februari, kl 15:32 av 0 kommentarer

Tecknaren Declan Shalvey och färgläggaren Jordie Bellaire har bland annat samarbetat i Warren Ellis Moon Knight och Injection samt ”The Cursed Wheel” som gick som följetong i Scott Snyders All-Star Batman men det är inte allt. De är dessutom förlovade och driver tillsammans med Aaron Fever serieteckningsstudion Red Cube som ligger i Dublin på Irland. Förutom sina tecknings- och färgläggningsjobb så har både Jordie och Declan gett sig på att författa egna serier hos Image Comics: Jordies hyllade Redlands tillsammans med Vanesa R. Del Rey och så Declans Savage Town från 2017 som är ett seriealbum, naturligtvis färglagt av Jordie Bellaire, som utspelas i irländska staden Limerick i början på 2000-talet.

Här får vi möta smågangstern Jimmy ”Hardy” Savage, ledare för ett litet gäng i en stad som kontrolleras av två rivaliserande familjer: Hogans och Dawsons. Familjerna låter Jimmy hålla på med sina egna affärer eftersom ingen anser att han utgör ett hot mot deras verksamheter, tvärtom utnyttjar de gärna hans lilla gäng för mindre ”affärer” i Limericks undre värld…men allt detta tar en drastisk vändning när ett brutalt krig mellan familjerna blossar upp.

Irländaren Declan Shalvey är uppväxt i Ennis på den gröna ön, bor numera i Dublin och tillbringade några år i Limerick som är Irlands tredje största stad. Händelserna i Savage Town bygger delvis på verkliga händelser och hela albumet har en distinkt irländsk prägel, på samma sätt som Southern Bastards skildrar Jason Aaron och Jason Latours hatkärlek till den amerikanska Södern. Om man ska beskriva Savage Town med några korta ord så är den som en tidig Guy Ritchie-film, fast utan knas, humor och MTV-action eller som en irländsk version av The Wire, som jag tycker är en bättre jämförelse.

Savage Town tecknas av irländaren Philip Barrett vars stil är en skön mix av Daniel Clowes och vår svenske Jan Lööf. Hela dialogen är skriven på irländsk dialekt vilket gör den svårtydd ibland (extra roligt när en engelsman dyker upp och hans pratbubblor fylls av ”King’s English” med tjusigt typsnitt) men som också skapar en realistisk och genuin atmosfär som jag gillar. Detsamma gäller också Barretts skildring av vardagslivet i Limerick under en period av ekonomiskt uppsving på Irland som inte märks i Jimmy Savages tuffa närområde.

Albumet bjuder på ett mustigt persongalleri av smågangsters som Jimmys trogne kollega Blackie Connors, hans hunsade barndomsvän Frankie, Jimmys fru Saorla, de helgalna bröderna Hogan, Jimmys två tonåriga hejdukar Brunch och Inch som försöker imponera på Jimmy men ofta bara ger honom mer bekymmer samt inte minst den som Jimmy bryr sig mest om i hela världen: hans älskade häst Mother Teresa som bor på hans bakgård. Det som också sätter krydda på berättelsen är Jimmys ursprung som han håller dolt för alla i sin omgivning. Den enda som vet om hans hemlighet är Frankie och Jimmy riskerar att få betala dyrt för att han behandlar sin barndomsvän så illa.

Savage Town är inget mästerverk men ett mycket läsvärt, brutalt och realistiskt seriealbum om den irländska undre världen och jag tänker definitivt hålla ögonen öppna efter fler verk av Philip Barrett och inte minst Declan Shalvey som här visar att han är en minst lika skicklig författare som tecknare.

Manus: Declan Shalvey
Illustration: Philip Barrett
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...