Recensioner

Extremity, Vol. 2: Warrior

fredag 3 augusti, kl 14:33 av 0 kommentarer

Rollo och Thea har förskjutits av sin far Jerome, Rotoklanens överhuvud. Rollo för att han valt en maskins existens över sin familj och Thea för att hon vägrat döda sin bror. När de försöker fly från det besinningslösa dödandet blir deras färdmedel skadat och de störtar mot en säker död i det urgamla mörkret. Men ödet vill annorlunda för här hittar de en gömd civilisation som beslutat sig för att överge sina förfäders evighetslånga blodshämnder och istället skapat ett fredligt samhälle utan våld. Kriget mellan Roto- och Pazninaklanen fortsätter dock obönhörligt och medan Jerome förbereder sig för den sista striden genom att väcka de mytomspunna fasorna i det urgamla mörkret så är Annora, Pazninaklanens arvtagare, på jakt efter Rollo och Thea.

Daniel Warren Johnsons mycket välgjorda antivåldsserie Extremity avslutas med volym två och som i första volymen kryddas anrättningen av brutalt övervåld, blodshämnd och ett världsbygge som är ett dignande smörgåsbord av alltifrån fantasy till högteknologi. I avslutningen väver Johnson även in ett kristusliknande koncept om syndernas förlåtelse som, precis som mycket övrigt i den här serien, är synnerligen brutalt.

Johnson är en mycket skicklig grafisk historieberättare och även om seriens anslag är nattsvart så finns det trots allt små inslag av hopp och Extremity är som helhet inget annat än en uppvisning av Johnsons otroliga fantasirikedom och talang. Den här serien innehåller egentligen allt du kan önska dig från en äventyrsserie förutom humor och romantik men den svämmar istället över av dramatik, fartfylld action, gamla myter och underbar fantastik.

Även om jag hade önskat mig ett mindre öppet slut än vad Johnson erbjuder så rekommenderar jag helhjärtat Extremity. Detsamma gäller också hans fabulösa webbserie Space-Mullet som jag hoppas avslutas snart eftersom den legat i malpåse under Johnsons arbete med just Extremity men risken är nog tyvärr att jag får vänta lite till. Image Comics underetikett Skybound, som ger ut Extremity, annonserade nämligen nyligen att Johnson kommer ut med en alldeles ny serie i oktober 2018 som doftar Kung fu-action och blytunga hårdrocksriff: Murder Falcon. Om det är någon som kan ro iland ett sådant projekt så är det definitivt Daniel Warren Johnson och även om jag saknar Space-Mullet så känner jag mig helt nöjd med att få njuta av vad som helst från denne fenomenale serieskapare.

Manus: Daniel Warren Johnson
Illustration: Daniel Warren Johnson
Färgläggning: Mike Spicer
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...