Recensioner

Framtidens arab 3: En barndom i Mellanöstern (1985-1987)

söndag 19 augusti, kl 11:32 av 0 kommentarer

I tredje delen av Riad Sattoufs episodiska minnesskildring av sin uppväxt i Mellanöstern har lille Riad nu kommit in i skolans värld på riktigt och därmed förvandlats från en passiv betraktare till en individ som börjar bli alltmer medveten och dessutom ifrågasättande när det gäller sin omgivning. Vi befinner oss fortfarande i den fattiga byn Ter Maaleh i Hafez al-Assads Syrien där Riad tycker om att reta sin bror, lär sig att undvika käppen i skolan genom att prestera bra och göra vad läraren säger och så öppnar sig en helt ny värld när han ser Conan Barbaren för första gången och teckningar på franska presidenter bytts mot lemlästade kroppar och muskelstinna krigare. Unge Riad blir också alltmer övertygad om att Gud inte finns för annars hade han sedan länge bestraffat Riads troende släktingar vars handlingar var raka motsatsen till deras ord. Han tror bara på två övernaturliga saker som bevisligen finns: tandmusen och Jultomten.

För övrigt är mycket sig likt i Riads vardag. Pennalismen i skolan, hans mor som blir alltmer trött på att inte ha något att göra och hans far som slits mellan viljan att vara en modern muslim samtidigt som han vill följa traditionerna. Det blir nu även tydligt för Riad att föräldrarna sakta håller på att glida isär och att han föredrar sin mamma, vilket Riad också meddelar högt och tydligt när han och fadern sitter på en buss. Förnärmad utbrister fadern: ”Även om det inte är sant måste man ljuga och säga ”min pappa”! Här i Syrien  föredrar pojkarna alltid sin pappa”. Särskilt tydligt blir det när han tillbringar några månader i Frankrike med sin mor och i förbifarten lugnt konstaterar att han inte saknar pappan ett dugg.

Samtidigt har Riad starka känslor för fadern och han låter till och med bli att berätta att några pojkar pallar hans fruktodlingar för att han inte ska bli sårad. Faderns patetiska försök att få en högre position i det syrianska samhället är en ständig följetong men man märker också att han är sjukt frustrerad av familjens och sina egna krav när det gäller att följa de religiösa traditionerna. I det sekulariserade Frankrike är det tvärtom men ändå inte för Riads mormor berättar att hon trotsade den ateistiske morfadern och döpte Riads mor i hemlighet för att hon inte skulle hamna ensam i tomma intet.

Andra minnesvärda scener från tredje volymen är när Riad fastar under Ramadan för första och sista gången, den traumatiska upplevelsen av att bli omskuren samt en mycket surrealistisk och obehaglig händelse med några gamla grannar till mormodern i Frankrike.

Som vanligt är varje ny del av Framtidens arab en högtidsstund och även om den är lite repetitiv och inte lika omtumlande som tidigare volymer så rekommenderar jag den varmt. Allt slutar dessutom med en mycket bra cliffhanger som lovar mycket gott inför fortsättningen.

 

Manus: Riad Sattouf
Illustration: Riad Sattouf
Förlag: Cobolt
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...