Recensioner

Hilda och den svarta hunden

torsdag 27 september, kl 16:22 av 0 kommentarer

Hilda saknar skogen och naturen allt mer men som tur är finns Sparvarnas scoutklubb i staden Trollberg. Med liv och lust lär hon sig allt hon kan om knopar, kartor, vindskydd, första hjälpen med mera för att få sina scoutmärken men när Hilda vill hjälpa en husalf som kastats ut av sin husbonde och blivit hemlös så säger hennes mamma nej. Det visar sig snart att flera av Trollbergs husalfer hamnat i onåd hos sina husbönder och i sin iver att hjälpa dessa stackars satar försummar Hilda snart sina chanser att erövra de hett eftertraktade scoutmärkena…och vad är det för en mystisk stor svart hund som stryker omkring på nätterna i staden?

Så var vi framme vid den fjärde delen i Luke Pearsons underbara bokserie om den orädda och äventyrslystna Hilda. Detta album är en av de nominerade till en Urhunden i kategorin 2017 års bästa till svenska översatta seriebok där vinnaren utses nu på lördag (29 september) på årets Bokmässa i Göteborg och också det sista album jag hinner läsa innan prisceremonin. Om sanningen ska fram så började jag läsa Mats Jonssons Nya Norrland förra veckan och även om den var mycket informativ när det gäller baksidan av den svenska välfärden så var den alldeles för politisk för min smak och inte ens hälften så läsvärd som Hildas alla magiska äventyr. Jag sparar därför min recension av Nya Norrland till nästa vecka och mina favoriter till Urhunden är Karin Gafvelins Djupet och Li Österbergs Athena – Pappas flicka i kategorin 2017 års bästa originalsvenska seriebok och när det gäller kategorin 2017 års bästa till svenska översatta seriebok är alla nominerade bidrag mycket bra men mina favoriter är Sopigt av Derf Backderf och så Luke Pearsons Hilda och den svarta hunden.

I den fjärde delen i Luke Pearsons bokserie, som återigen utspelas i staden Trollberg, är handlingen ännu mer utarbetad med flera härliga lager och dessutom mer innehållsrik när det gäller själva illustrationerna där Pearson bitvis trycker in så många härliga bildrutor han bara kan. Husalferna är det senaste tillskotten i Hildas magiska värld och jag gillar idén att de lever i glömda utrymmen i våra hem som är dörrar till en fantastisk värld belarmad med allting som vi tappat bort i hemmet.

Som vanligt går Hilda sin egen väg när det gäller det mesta och den här gången är det livet som scout där Hildas önskan att hjälpa magiska varelser inte gör det lättare när det gäller att skaffa sig scoutmärken. Temat för den här boken är att inte döma någon på förhand utan alla kort på bordet och återigen bjuds vi på en fantastisk resa med galna upptåg och spännande äventyr och förvecklingar.

När det gäller fortsättningen på serien så ser jag fram emot Hilda och stenskogen som förhoppningsvis dyker upp på svenska från Epix Förlag inom kort och dessutom kommer den sjätte och senaste delen i bokserien, Hilda and the Mountain King, snart ut på engelska. Förutom originalversionen av Hilda kan man nu också njuta av Netflix animerade serie om Hilda där hela första säsongen nu finns att avnjuta för både stora och små. Årets granskning av de nominerade till Urhunden gjorde att jag upptäckte både Li Österbergs fantastiska och personliga bokserie om den grekiska mytologin och Luke Pearsons härliga bokserie om Hilda så ett stort tack till Seriefrämjandet för att ni lyste upp min vardag.

Manus: Luke Pearson
Illustration: Luke Pearson
Förlag: Epix Förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...