Recensioner

Djupet av Karin Gafvelin

tisdag 19 juni, kl 14:51 av 0 kommentarer

Det är vinter i Sverige och 25-åriga Karin flyttar ut till Söderöra för att bygga en båt. Redan i tonåren förälskade hon sig i havet och de senaste fem åren har hon tillbringat som sjöman på flera olika segelfartyg och är just hemkommen från en mycket omtumlande seglats i Karibien på skonaren Windrose, byggd på 1920-talet. Hon känner sig distanserad från sina vänner i storstaden och även sin pojkvän och skriver långa och många brev till James Eklund, drömmaren och sjömannen från Minnesota, USA som hon lärde känna på ön St. Croix. Redan från början stod det klart att hon hittat sin själsfrände och väl hemma i Sverige igen slits hon mellan att ge sig av till sjöss igen eller att stanna…och hon har en underlig stark känsla att vilket beslut hon än fattar så kommer det att vara livsavgörande.

2017 fick jag upp ögonen för det lilla förlaget Syster förlag tack vare Berit Viklund och Bitte Anderssons mycket läsvärda debutverk Kaninhålet respektive I slutet av regnbågen men förra veckan läste jag klart ett annat debutverk från samma förlag och samma årtal som imponerade på mig ännu mer, nämligen Djupet av Karin Gafvelin. Denna självbiografiska seriebok på 270 sidor bjuder både på en detaljerad inblick i passionen (men också vedermödorna) med sjömanslivet, frihet kontra omvärldens förväntningar på ett ”vanligt” liv men samtidigt är det också en gripande kärlekshistoria som på ett brutalt sätt visar de motstridiga känslor som uppstår när den man älskar lider av en psykisk sjukdom.

Hela boken är framristad på skrapkartong under Karins många seglatser och det djup och uttrycksfullhet hon uppnår med denna teknik, både när det gäller skepp, havet, djur, natur och människor, är helt häpnadsväckande. Detsamma gäller berättelsen som är en perfekt balans mellan det stundtals påfrestande seglarlivet (där sociala färdigheter och gruppdynamik är minst lika viktigt som att kunna manövrera och sköta ett skepp), gränslös passion och djup frustration mellan Karin och James samt framförallt gestaltningen av det övriga persongalleriet och historien om alla platser hon besöker på sina seglaräventyr, särskilt då St. Croix som tidigare var en del av Danska Västindien fram till 1917 då den (tillsammans med öarna St. Thomas och St. John) såldes till USA och blev en av öarna i det som idag kallas Amerikanska Jungfruöarna.

Djupet är en av de nominerade till årets Urhunden i kategorin Bästa originalsvenska seriebok och den är i mitt tycke den hittills starkaste kandidaten. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Karin Gafvelin
Illustration: Karin Gafvelin
Förlag: Syster förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...