Recensioner

Kaninhålet

lördag 27 maj, kl 08:12 av 0 kommentarer

Allt började för två år sedan på världens bästa fest. Du hade druckit lite för mycket men nyktrade till när du fick samla ihop alla tomma ölburkar. Tillbaka på dansgolvet frågade en full kille om han fick kyssa dig men du sa nej och lämnade snabbt dansgolvet, äcklad. En av dina bästa kompisar gav dig en high five för att du lyckats ducka honom och berättade att främlingen var den störiga killen från internet och kompisen tackade dig för att han slapp se honom hångla med ännu en kompis. Du skrattade och sa att charmtrollet inte var din typ och sedan fortsatte festen på dansgolvet. Fyra månader senare är du kär i den störiga killen från internet fast du inte gillade honom från början och tyckte att han rent av var sliskig och störig. Han var överallt, som den enträgna kaninen med klockan från Alice i underlandet och till slut kunde du inte motstå frestelsen och hoppa ner i kaninens hål.

Berit Viklund har utbildat sig på serieskolan i Malmö, där hon också var med och startade det feministiska serienätverket Dotterbolaget 2005, och Kaninhålet är hennes debutverk, utgivet på Syster förlag som drivs av serietecknarna Åsa Grennvall och Sofia Olsson samt formgivarna Björn Schagerström och Samuel Svensson. I Kaninhålet får vi följa en kvinna och en man som startar ett förhållande mot alla odds och som sedan förvandlas till en mardröm full av skuld, skam, svartsjuka och övergrepp. Den icke namngivna kvinnan vill fortsätta festa och hänga med sina vänner från kollektivet men hennes nya kille vill hellre stanna hemma. Hans sjuka kommentarer om alltifrån feminism till sex gör henne ofta förbannad och frustrerad men hon sväljer en liten bit i taget och till slut är hon fast. Hans ständiga ursäkter för sitt agerande och att han envist bedyrar sin kärlek får henne att känna det som om om hon är fast i den där Take That-balladen (”Whatever I said, whatever I did, I didn’t mean it. I just want you back for good”) för hur kan man be om ursäkt när man inte vet vad man gjort?

Förutom en stark dialog och en fulländad skildring av ett destruktivt förhållande så är Viklunds stilistiska formspråk en ren njutning. Färgskalan går i vitt, rosa och röda nyanser som mästerligt skildrar alla nyanser i berättelsen och speciellt gillar jag de härliga cartooninslagen där huvudpersonen imploderar, exploderar, kokar eller smälter. Kaninhålet berör på så många plan, både djup smärta och ångest, skam och skuld, frustration och äckel men också mycket humor och glädje, speciellt scenen där kvinnan berättar att hennes smeknamn på högskolan var ”Zornkvinnan” vilket fick henne att känna sig sig rosig, mjuk och nymålad.

Kaninhålet är en fantastisk debut och en av årets bästa svenska serier och jag ser verkligen fram emot fler verk från Berit Viklunds penna.

Manus: Berit Viklund
Illustration: Berit Viklund
Förlag: Syster förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...