Recensioner

Jane, räven och jag

torsdag 25 maj, kl 22:53 av 0 kommentarer

Helén väger 150 kg, har inga vänner, gillar fortfarande krinolinklänningar fast de är helt ute, stinker och ser ut som en korv. Det är vad hon får höra varje dag i skolan och hennes strategi för att undkomma alla glåpord och gliringar är att vara så oansenlig som möjligt, men hon hör allting och hålet i hennes mage blir bara större och större. Hennes tillflykt är Charlotte Brontës bok Jane Eyre som handlar om en föräldralös fattig flicka som mot alla odds klarar sig i livet. När Helén läser om Janes jobb som guvernant på godset Thornfield och hennes möten med godsets ägare Mr. Rochester så får hon hopp om livet men hennes mardrömslika vardagstillvaro tar henne brutalt tillbaka till verkligheten. Snart är dags för skolan att åka på språkläger vid Kanawasjön och sova i tält i fyra dagar och Helén bävar för resan. Hennes osynlighetsstrategi gör att hon hamnar i samma tält med de andra överblivna (Lucia som skriver dagbok på spanska varje kväll och Susanne som borstar sitt tjocka hår med hundra tag varje kväll) men hennes mobbare lyckas ändå göra hennes liv till ett helvete. Men den näst sista kvällen när hon sitter utanför de överblivnas tält för att läsa Jane Eyre får hon se något komma ut från buskarna. En livs levande räv med så snälla ögon att Helén nästan dör.

Jane, le renard & moi är ett prisbelönt kanadensiskt seriealbum från 2012 av Fanny Britt och Isabelle Arsenault som sedan 2016 finns i en fin svensk översättning av Elin Svahn på Sanatorium förlag. Fanny är pjäsförfattare och har också publicerat en mängd barnböcker med den lille pojken Félicien och Isabelle har illustrerat barnböcker sedan 2001 och Jane, räven och jag är bägge kreatörernas första seriealbum. Heléns historia är Fannys egen uppväxt med en trött och utarbetad mamma, precis som Heléns, och full av självförakt och med tillsynes ouppnåeliga drömmar samt tidigare vänner som av oförklarlig anledning blivit hennes plågoandar. Fanny fann tröst i böcker och Jane Eyre var hennes favorit och hon lärde sig den hårda vägen att nya kläder, bantning och andra yttre attribut aldrig skulle göra henne populär.

Förutom berättelsens starka budskap om att hopp, tålamod, mod och riktiga vänner segrar över förtvivlan och fruktan så är Jane, räven och jag en fantastiskt och gripande vackert illustrerad liten pärla. Isabelle Arsenault blandar Heléns gråa vardag tecknad med blyerts och krita med Charlotte Brontës Jane Eyre i härliga vattenfärger och mustig tusch och mot slutet, när Helén äntligen träffat en riktig vän, så smälter världarna samman på ett häpnadsväckande underbart sätt.

Jane, räven och jag är nominerad till årets Urhunden i kategorin Bästa till svenska översatta seriebok och jag är oerhört tacksam att Jens Andersson från Sanatorium förlag tryckte den i min hand på SIS förra helgen. Den gjorde mig varm i hela själen och är tveklöst ett av de bästa seriealbum jag läst.

Manus: Fanny Britt
Illustration: Isabelle Arsenault
Förlag: Sanatorium förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...