Recensioner

A Walk Through Hell, Vol. 1: The Warehouse

söndag 20 januari, kl 21:02 av 0 kommentarer

FBI-agenterna Shaw och McGregor sköter rutinuppdrag nu för tiden, något som passar dem alldeles utmärkt efter ett vidrigt fall som nästan tog knäcken på dem bägge två. Allt detta ändras dock när deras kollegor Goss och Hunzikker undersöker ett gigantiskt lager i Long Beach och fortfarande, nio timmar efter att de gick in, inte har hört av sig eller svarat på anrop. När Shaw och McGregor kommer till platsen får de reda på att polisen skickade in ett SWAT-team för att leta efter agenterna men någonting gav dem stora skälvan och hela teamet vände på klacken, satte sig i sitt fordon och har vägrat att komma ut eller kommentera det inträffade. Trötta på polisens ineffektivitet beslutar sig Shaw och McGregor för att undersöka byggnaden på egen hand ovetandes om vilka onämnbara fasor som ruvar där i mörkret. Fasor hämtade ur deras värsta mardrömmar som får Shaw och McGregor att tvivla på om de någonsin mer kommer se dagens ljus eftersom de hamnat i Helvetet på Jorden.

När det gäller kvalitén på Garth Ennis titlar på AfterShock Comics kan jag lugnt konstatera att den är en smula oberäknelig. Antingen lysande som i Dreaming Eagles – som skildrar svarta amerikaners historia utifrån ett far-och-son-förhållande där fadern tillhörde de berömda Tuskegee Airmen, USA:s första stridspiloter som var ”all black”, och sonen som påverkas av 1960-talets medborgarrättsrörelse – eller infantila groteskerier och allmänt skabröst som i James Bond-parodin Jimmy’s Bastards. Det verkar helt klart som att Ennis är bäst när han tyglar sig själv och koncentrerar sig på själva konceptet, i fallet med A Walk Through Hell en tänkvärd blandning mellan övernaturlig skräckis och psykologisk kriminalthriller av bästa märke, väl förankrad i president Trumps tidevarv.

Alla som följt originalversionen eller TV-serieversionen av The Walking Dead vet att hur hemskt det än är med människoätande zombies så är de värsta monstren människan själv, något som Ennis verkligen tar fasta på här där Shaw och McGregors tidigare fall med en slugt manipulerande pedofil och seriemördare gjort dem väl förberedda på lagrets alla fasor och hjärnspöken eftersom de redan stirrat Djävulen i vitögat. Till att börja med hade jag svårt att acceptera att agenterna kunde hålla kallt och tänka rationellt – trots att de totalt tappar känslan för tid och rum, inte kan känna sin egen puls, hör röster eller ser vad som drabbat Hunzikker – men deras rationella beteende sitter i deras ryggmärg och förklarar också varför de tidigare klarat av att lösa vidriga fall som hade fått vem som helst att behöva lång terapi eller sjukskrivning.

Shaw och McGregor är självklart inte opåverkade av det de varit med om utan har gott om inre demoner – särskilt Shaw av senare förklarliga anledningar – och dynamiken dem emellan och berättelsens parallella handlingar – pedofilfallet och lagerbesöket – och hur de hänger samman bidrar till en suggestiv stämning som är härligt obehaglig.

A Walk Through Hell är tillsammans med Dreaming Eagles och Babyteeth en av de bättre serierna jag läst från AfterShock Comics och även om den inte når samma höjder när det gäller Ed Brubakers författande (Kill or Be Killed är också starkt färgad av USA.s sociopolitiska bekymmer med polarisering och normalisering av hatbrott) eller Jeff Lemire och Andrea Sorrentinos fulländade psykologiska och övernaturliga thriller Gideon Falls men den är inte långt ifrån och mycket beror på Goran Sudžukas lysande illustrationer och framförallt Ive Svorcinas perfekta färgläggning.

En genre som Garth Ennis behärskar med osviklig fingertoppskänsla är Andra världskriget och nästa titel på tur för Ennis på förlaget AfterShock Comics under 2019 är en ”Original Graphic Novel” med titeln Out of the Blue som handlar om en pilot i Royal Air Force. Denna seriebok är tecknad av Keith Burns som Ennis tidigare samarbetade med när de återupplivade den brittiska flygarserien Johnny Red 2015 och den här veckan dyker även samlingsutgåvan av Ennis och P.J. Holdens fortsättning på krigsserien World of Tanks – World of Tanks: Citadel – upp från Dark Horse Comics. När vi ändå är inne på ämnet så måste jag också tipsa om Ennis serie Sara från den nybildade förlaget TKO Studios som handlar om kvinnliga ryska krypskyttar under Andra världskriget och som dessutom, som grädde på moset, är tecknad av Steve Epting och färglagd av Elizabeth Breitweiser. Alla förstanummer från förlagets serier, hittills finns det fyra tillgängliga, finns att läsa helt gratis på deras hemsida och med ett knapptryck kan man få hela serien digitalt, i serietidningsform eller i en tradeutgåva. Sara är mycket läsvärd och lovande och jag ska definitivt skaffa traden och eftersom även A Walk Through Hell gav mersmak så tänker jag vänta ut fortsättningen.

Manus: Garth Ennis
Illustration: Goran Sudžuka
Färgläggning: Ive Svorcina
Förlag: AfterShock Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...