Recensioner

Serieböcker 2018: My Boyfriend is a Bear

lördag 16 februari, kl 23:08 av 0 kommentarer

Nora är 28 år gammal och bor i Los Angeles. Hon har svårt att skiljas från saker hon gillar, gråter ibland i flera timmar, har ett jobb där hon praktiskt tagit lyssnar på när människor skäller på henne, går gärna utan trosor, sjunger alldeles för högt i bilen och går väldigt ofta vilse. Hon tar alltid lång tid på sig när hon ska göra sig iordning för att gå på fest men den här kvällen är det annorlunda. Nora försöker dra ut på tiden så mycket hon kan med ett fåfängt hopp om att tiden då ska stanna. Det senaste året har nämligen Nora äntligen träffat sin drömprins och fast de är ett omaka par som bryter mot alla normer och lite till så älskar de mot alla odds varandra passionerat. Problemet nu är att vintern närmar sig och därmed det oundvikliga faktum att Noras pojkvän, som är en björn, gör sig redo att gå i ide.

My Boyfriend is a Bear är en seriebok skapad av Pamela Ribon och Cat Farris som på ytan ser ut som ett stort skämt men inuti döljer sig en av de vackraste och finaste kärlekshistorier jag någonsin läst, mycket tack vare Farris sanslösa timing och charmerande tecknarstil men också på det sätt den beskriver kärleken med stort K som en ostoppbar naturkraft.

Att Noras pojkvän är en björn är hejdlöst roligt eftersom han väger nästan 250 kg, äter kopiösa mängder mat, inte pratar ett mänskligt språk och förstör mycket i lägenheten men han skulle aldrig krossa hennes hjärta. Han visar sig nämligen vara mycket händig, fixar problemet med myrorna i köket, insisterar på att gå ut med soporna och han är en mästare på att mysa. Visst uppstår det problem när de kärleksbrottas (något som de raskt slutar med) och Noras gamla katt Nutso är inte överförtjust över den nye pojkvännen men han vinner kattens hjärta genom att bygga mysiga små vägghyllor där Nutso kan få vara i fred.

Trots den uppenbara och komiska fiktionen om en björn som pojkvän så är My Boyfriend is a Bear en oemotståndligt charmerande seriebok som inte heller väjer för mörkare partier. Omgivningens helhjärtade omfamning eller ogrundade fördomar skapar en känslomässig bergochdalbana för Nora och hennes märkliga jobb som kundsupport på en firma som livnär sig på pop-up window scam gör inte vardagen lättare.

Om du vill läsa en riktigt bra och bitterljuv kärlekshistoria med gott om tillfällen för sköna skratt så rekommenderar jag varmt My Boyfriend is a Bear.

Manus: Pamela Ribon
Illustration: Cat Ferris
Förlag: Oni Press
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...