Recensioner

Royal City, Vol. 3: We All Float On

fredag 22 februari, kl 12:29 av 0 kommentarer

Peter Pike vaknar äntligen upp på sjukhuset efter sin stroke och hans hustru Patti beslutar sig för att lämna sin älskare för att finnas vid sin makes sida. Richard beslutar sig för att svälja skammen och berättar för sin storasyster Tara att han är skyldig stadens undre värld pengar och Patricks fru Greta lämnar den pågående filminspelningen i Kalifornien för att försöka rädda deras äktenskap som sedan länge gått på känslomässig tomgång. Men vem är den unga flickan som står bredvid Patricks sida när de hämtar Greta på flygplatsen? Hon som tycker det är romantiskt att Greta vill rädda sitt äktenskap, älskar Gretas filmer och nya hårfärg och dessutom hävdar att hon är Patricks brorson? Allt detta medan grävmaskinerna rullar in i staden för att jämna den gamla fabriken med marken för det är dags för avslutningen men också början på ett helt nytt kapitel i Royal City och familjen Pikes historia.

Jeff Lemire är en mycket produktiv serieskapare i många olika genrer, alltifrån superhjältar (Black Hammer, Bloodshot, Hawkeye, Moon Knight, m.fl.), rymdopera (Descender/Ascender), science fiction (den kommande Sentient från TKO Studios), skräck (Gideon Falls) till vardagsrealism (Roughneck, Essex County och Royal City). Hemligheten, enligt honom själv, bakom denna imponerande produktivitet är att han prioriterar seriens karaktärer i första hand medan andra författare grottar ner sig i komplicerade och intrikata världsbyggen eller noggrann och omfattande research om olika ämnen eller skeenden. Detta signum går som en röd tråd genom Lemires skapande där djuplodade personporträtt i dysfunktionella familjekonstellationer ofta står i centrum.

Royal City är ett paradexempel på detta där Lemire berättar en historia om en familj som drabbats av en förbannelse sedan sonen Tommy dog 1993, blott 14 år gammal men det är också en berättelse om själva staden, Royal City, som de bor i som också verkar gå mot sin undergång. I och med tredje volymen är serien nu avslutad och den dystra tonen förbyts mot en hoppfull men ändå bitterljuv känsla där familjen Pike, och även staden, går vidare mot nya mål i livet.

Vad som händer i berättelsen tänker jag inte spoila utan rekommenderar hela serien med varm hand och för alla älskare av Lemires verk kan jag också meddela att han är i full gång med en ny graphic novel (skriven och tecknad av honom själv), fortsättningen på Descender med den nya titeln Ascender (kommer ut i april från Image Comics) där science fiction blandas med fantasy samt ovannämnda kommande Sentient från det nybildade förlaget TKO Studios vars affärsidé går ut på att man kan köpa varje titel på ett bräde, antingen alla lösnummer digitalt, i klassisk serietidningsform eller samlade i en trade. Sentient är tecknad av Gabriel Hernandez Walta (The Vision) och handlingen beskrivs så här: ”WELCOME TO THE U.S.S. MONTGOMERY. When the adults aboard a colony ship are killed, it is up to VALERIE, the on-board AI, to help the ship’s children survive.”

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Jeff Lemire
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...