Recensioner

Angel Wings del 4: Paradisfåglar

måndag 1 april, kl 17:52 av 0 kommentarer

Den franske tecknaren Romain Hugaults far var pilot i det militära och jobbade sedan också som civilpilot åt Air France och unge Romains passion för flyget gjorde att han tog sitt flygcertifikat redan vid 17 års ålder och han är även delägare i gammalt transportflygplan från Andra världskriget. När han tvingades välja mellan en flygkarriär eller konsten så valde han den senare och har profilerat sig som en av de främsta när det gäller flygserier som utspelas under de båda världskrigen. På det franska förlaget Paquets etikett ”Cockpit” har han tillsammans med författaren Yannick Le Pennetier, mer känd som Yann (Ett extraordinärt äventyr med Spirou och Nicke i tre delar (Operation Fladdermus, Leopardkvinnan, De svarta hostiornas herre) från Cobolt Förlag), gett ut två avslutade albumserier (Le Grand Duc i tre band, 2008-10, som utspelar sig på Östfronten under Andra världskriget där vi bland annat får stifta bekantskap med Sovjetiska flygvapnets kvinnliga stridspiloter i 588:e regementet som Luftwaffe döpte till ”die Nachthexen”och Le Pilote à l’Edelweiss i tre band, 2012-13, som utspelas under Första världskriget). Mest känd är dock deras tredje och pågående bokserie Angel Wings som sedan 2017 ges ut av Cobolt Förlag och som nu kommit fram till fjärde delen som även är den första i seriens andra albumtrilogi.

Jag växte upp med en far som var en fascinerad och entusiastisk bokslukare av allt som rörde Andra världskriget och eftersom jag växte upp i närheten av SAAB och Linköping så gick det inte en dag utan att flygvapnet genomförde olika luftövningar i området med både Skolflygplanet Sk60 samt stridsflygplanen Lansen, Draken, Viggen och sedermera Gripen. Flera gånger har jag bläddrat igenom Bra Böckers gedigna bokserie om Andra världskriget och beundrat designen på allt ifrån tanks till bombflygplan och när jag öppnar Angel Wings 4 är det som att transporteras till soffan i barndomshemmet när man ser Hugaults makalöst realistiska flygplan från tiden.

Problemet med Bra Böckers bokserie var att den mest kändes som en gammal relik över något förgånget men i Angel Wings känns det som att man sitter i samma plan som WASP-piloten (W.A.S.P. = Women Airforce Service Pilots) Angela McCloud som färdas mellan olika öar i Stilla Havet under Andra världskriget och det gäller inte bara transport- och stridsflygplan utan mode, frisyrer, miljöer och, framförallt, tidsandan som fångas perfekt.

Även om mycket av handlingen följer ett standardkoncept när det gäller krigsserier – där Angela är missnöjd över att vara barnvakt och taxipilot åt den självgoda och bångstyriga Hollywoodstjärnan Betty Hutton men upptäcker att hennes uppdrag egentligen är en täckmantel för att avsluta Stillahavskriget så fort som möjligt – och det faktum att första albumet i den andra albumtrilogin avslutas snöpligt innan den knappt har börjat så kan jag inte få nog av Hugaults illustrationer, att serien har ett oväntat djup och att jag verkligen gillar att Angela är en mångbottnad karaktär med både patos och sårbarhet som tilltalar mig mycket, så mycket att jag redan längtar till del 5 med titeln ”Black Sands” som lär dyka upp inom en snar framtid.

Angel Wings är en makalöst snygg och realistisk flygserie utöver det vanliga och rekommenderas varmt till alla älskare av genren.

Manus: Yann
Illustration: Romain Hugault
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...