Recensioner

Spirou i Berlin

söndag 19 april, kl 23:05 av 0 kommentarer

Sedan 2014 har Cobolt Förlag publicerat en mängd olika fristående album med olika serieskapares tolkning av Spirou-serien under samlingsnamnet Ett extraordinärt äventyr med Spirou och Nicke. Först ut var Emilé Bravos Porträtt av hjälten som oskuldsfull man (som egentligen är en prequel till Bravos utsökta och mycket läsvärda följetong Hoppets tid som nu kommit fram till del 2), följt av tre löst sammanhållna album av Olivier Schwartz och Yann (Operation Fladdermus, Leopardkvinnan och De svarta hostiornas herre) samt Nicke gifter sig (Benoît Feroumont), Ljuset från Borneo (Zidrou och Frank Pé) och What if?-antologin Helgalna äventyr med Spirou av Yoann och Vehlmann.

Lagom till Spirous 80-årsjubileum (2018) gick turen för första gången till en tysk serieskapare, nämligen Flix (Felix Görmann) som valde att förlägga handlingen till de sista skälvande månaderna innan Berlinmurens fall då Tyskland fortfarande var delat i två nationer, Förbundsrepubliken Tyskland (BRD) och Tyska demokratiska republiken (DDR). Spirou i Berlin gavs först ut på tyska av Carlsen och nu i april 2020 kommer det ut på svenska i översättning av Per A.J. Andersson.

Spirou och Nickes vän, den excentriske svampexperten och greven de Champignac, kidnappas, av okänd anledning, av den ökända östtyska säkerhetstjänsten Stasi och tillsammans med ekorren Spip tar vännerna upp jakten som för dem till Östberlin. Här blir de raskt indragna i en komplicerad härva som rör ett hemligt vapen där Nickes ondskefulla kusin Ricke även har ett finger med i spelet.

Förutom ett sedvanligt Spirou-äventyr med fart och fläkt får vi även en informativ historielektion om livet i DDR med det ständigt närvarande övervakningssamhället, tomma butikshyllor, femårsplaner, trabanter och brunkol men också nudistkolonier och en härlig guidad tur av det nu rivna Palatshotel (byggt av svenska Siab där många utländska affärsmän övernattade och övervakades av Stasi) samt det imponerande Fernsehturm med sin roterande restaurang. Spirou och Nicke får oväntad hjälp av östtyskan Momo och hennes tama apor som alla är medlemmar i en underjordisk motståndsrörelse och även om våra vänners äventyr inte leder till Östtysklands upplösning som nation så fångar Flix både tidsandan och den overkliga stämningen som ledde fram till just detta.

Spirou i Berlin är ett mycket bra äventyr helt i min smak kryddad med härliga referenser till flera tidigare äventyr och senare i höst är det dags för ytterligare ett extraordinärt äventyr som också utspelar sig bakom Järnridån, nämligen Spirou i Sovjet av Neidhardt och Tarrin.

Manus: Flix
Illustration: Flix
Färgläggning: Marvin Clifford
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...