Recensioner

Mitt liv i Japan – En svensk mangatecknares bekännelser

söndag 8 november, kl 18:36 av 0 kommentarer

Den svenska mangatecknaren Åsa Ekström är ett levande bevis på att man inte ska ge upp sina drömmar, i Åsas fall att jobba med manga i Japan och dessutom bli utgiven på ett japanskt förlag. Visst, det kräver hårt arbete och en rejäl portion envishet men ingenting är omöjligt. Efter flytten till Japan 2011 och studier i japanska och grafisk design slog drömmen in 2015 när hennes japanska debut Mitt liv i Japan publicerades av det Tokyo-baserade förlaget Kadokawa Shoten. Sedan dess har det getts ut fem delar i serien och nu kommer äntligen ett urval ur bok 1 och 2, utgiven av Kartago och förnämligt översatt och bearbetad av My Bergström, där en svensk publik får chansen att njuta och inspireras av Åsas fantastiska framgångssaga.

Mitt liv i Japan imponerar på många plan, för dels beskriver den manganördens vardag (både ur ett svenskt perspektiv men också ur den närmast religiösa upplevelsen av att uppleva den i Japan), alla kulturkrockar som inträffar när du bosätter dig i ett främmande land, fördomar som kommer på skam eller i vissa fall bekräftas men, framförallt, är den en djup kärleksförklaring till själva landet, dess invånare och kultur.

Med ett härligt flöde, mycket humor, självinsikt och stenkoll på mangans alla unika uttrycksmedel får vi följa med på Åsas resa som är sprängfylld av nya intryck och upptäckter. Japan som gjort sten-sax-påse till en livsstil, där omtänksamhet om din närmaste är en självklarhet, där pappersväggar blir en vanesak, där allting är ”gulligt” och ett toabesök kräver en bruksanvisning och mycket, mycket mer. Vi får också en insyn i hur den japanska inställningen till ett arbete skiljer sig från den svenska och även den stora skillnaden mellan svenska och japanska förlag när det gäller tempo och effektivitet.

Mitt liv i Japan är en guldgruva för manganördar och alla som älskar eller är nyfikna på den japanska kulturen och livsstilen men den ger också ett bra perspektiv på det vi skulle kalla ”svenskt” och hur det skiljer sig från det som är ”japanskt”. Om du dessutom har drömmar om att slå igenom som mangatecknare i Japan så är Mitt liv i Japan både en grundkurs i detta samt en kärleksfull inspirationskälla och rejäl vitamininjektion till dina drömmars mål.

Manus: Åsa Ekström
Illustration: Åsa Ekström
Förlag: Kartago
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...