Recensioner

Norrsken, del 3: Kråksystrarna

fredag 19 mars, kl 22:56 av 0 kommentarer

För flera år sedan inleddes en fredlig samexistens mellan vikingarna och fjällfolket tack vare systrarna Ravdna, Varis och Harukka från fjällfolket och deras magiska krafter. Freden blev dock kortvarig då den yngsta systern Harukka, som var gift med vikingajarlen, försvann spårlöst och Ravdna hävdade att försvinnandet berodde på att Varis utforskat mörk magi för att tillfredsställa onda andar. Fjällfolket beslöt sig för att hålla sig gömda uppe på fjället och Varis skickades in i Jotundalskogen för att leva resten av sitt liv i landsflykt. Denna Varis är oraklet som hjälpt vikingarna med deras lömska planer och som även uppfostrat den lilla fjällflickan Lotta som Sonja lovat återbörda till sitt folk. Först tas de emot med öppna armar men något står inte rätt till med den ständigt leende hövdingen Ravdna…och vad är det för ett magiskt träd Varis letar efter?

I januari 2021 gav Egmont Comics ut en rad fina serieböcker såsom JP Ahonens Belzebubs, den tvådelade fortsättningen på privatdetektiven Silas Coreys äventyr i Zarkoffs testamente samt andra delen av den fenomenala följetongen Djurslottet. Bland dessa böcker finns även tredje delen av den norska serieskaparen Malin Falchs mycket läsvärda och härligt illustrerade följetong Norrsken där vi åter får följa med på Sonjas äventyr i den magiskt vackra men samtidigt farliga Jotundalen.

Att den magiska Jotundalen även är en mycket farlig plats blev Sonja varse i andra boken och både Espen och hennes farbror Henrik tycker att hon ska återvända hem till Norge. Henrik hann dock aldrig framföra detta budskap då han togs till fånga av trollen under sitt sökande efter Sonja men en lösning på det problemet får vi vänta på tills fjärde boken dyker upp. I del 3, Kråksystrarna, är det istället fjällfolket som står i centrum, Malin Falchs härliga skildring av Jotundalens version av samerna.

De mäktigaste inom fjällfolket är de som kan utöva magi, såsom Lotta och fjällfolkets kvinnliga hövding Ravdna och den spännande intrigen med Ravdnas systrar vrider åter upp temperaturen till kokpunkten. Vi får också mer kött på benen när det gäller det magiska trädet som Varis och vikingarna är på jakt efter, ett rejält sorgligt avsked, att Sonja har en stor roll att spela i dramat och en riktigt härlig epilog med en spännande cliffhanger.

Jag lyfter på hatten åt Egmont Comics som verkligen gjort en rejäl satsning på nya riktigt bra serier för en bred läsekrets de senaste åren och där jag räknar Norrsken som en av de allra bästa. Varje ny bok i serien är fantastisk och redan i augusti kommer den svenska översättningen av del 4, Trollriket, ut samt den fristående boken Stjärna – Skattjakten, vilken, precis som den tidigare publicerade boken Björnar, också utspelas i samma värld och där vi förflyttas bakåt i tiden och får möta en sjuårig Sonja på julafton och hennes första möte med denna förunderliga värld.

Manus: Malin Falch
Illustration: Malin Falch
Förlag: Egmont Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...