Recensioner

Björnar – en historia från Norrsken

söndag 25 oktober, kl 20:21 av 0 kommentarer

2019 publicerade svenska Egmont den första delen i Malin Falchs norska succéserie Nordlys (Norrsken) som vunnit många priser och översatts till flera språk. Den andra boken, Vikingarna och oraklet, finns nu på de svenska seriehyllorna och kommer att recenseras i ett senare inlägg för nu ska det nämligen handla om spinoffboken Björnar – en historia från Norrsken.

Detta är en fristående berättelse från Norrskens-universat som utspelar sig 30 år innan Sonjas möte med Espen och de talande djuren i Jotundalen och handlar om den snälle björnen Björnars första möte med Espen. På den tiden fruktade de talande djuren inte bara trollen utan också vikingarna som gjorde deras tillvaro till ett helvete. Vikingarna hade slagit upp flera läger på ön och genomförde en systematisk och skoningslös rovjakt och nu hade det gått så långt så de äldre kallade alla de talande djuren, både rovdjur och växtätare, till skogsmöte. De äldre hade kommit fram till att Jotundalskogen inte längre var en säker plats och ville nu att alla djuren skulle lämna ön där de levt i generationer för att hitta nya revir, men trollpojken Espen protesterade. Han påminner dem om att det är magin i Jotundalen som gett dem talets gåva och om de lämnar skogen kommer de bli dumma bestar igen inom några generationer.

I Björnar samarbetar Malin Falch med tecknarkollegan Regine Toften Holst som står för tusch och färgläggning av figurerna medan Malin författat, gjort skisserna och bakgrundsfärgerna. Detta samarbete funkar alldeles utmärkt och boken ger en bra bakgrund till det ansträngda förhållandet mellan vikingarna och de talande djuren. Handlingen kretsar kring Björnar och hans mamma och pappa som försöker överleva på ön men boken bjuder också på det första mötet mellan Espen och vikingen Hjalmar som precis anlänt till Jotundalen för att jaga med sin farbror.

Björnar vann i år det norska Kulturdepartementets pris för bästa serie 2019 och den bjuder på spännande och gripande läsning för alla som älskar Malin Falchs Norrskens-universum.

Manus: Malin Falch
Illustration: Malin Falch
Tusch: Regine Toften Holst
Färgläggning: Malin Falch, Regine Toften Holst
Förlag: Egmont Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...