Recensioner

Glaskulans värld, del 1 och 2

söndag 25 oktober, kl 00:32 av 0 kommentarer

Linnea fyller åtta år men känner inte riktigt för att fira utan sin mamma. Hennes far suckar och säger att det är svårt men livet går vidare och ger henne en spännande överraskning i födelsedagspresent – en spelande glaskula som hennes mamma fick när hon var liten. Linnea blir som förtrollad av den vackra glaskulan och dess fina melodi när hon plötsligt upptäcker något märkligt. Inuti kulan står en pytteliten flicka som desperat ropar på hjälp. ”Men hur kan jag hjälpa dig?!” frågar Linnea. ”Vrid nyckeln en gång till höger och två till vänster, lägg handen på kulan och gör dig redo” säger den lilla flickan. ”Redo för vad?” frågar Linnea häpet. ”Att komma hit!” avslutar flickan.

Nästa vecka börjar läslovet och jag tänkte i år bjuda på en rejäl hög med lästips till läshungriga ungdomar där de flesta böckerna kommer från Egmont Comics fina höstutgivning. Först ut har vi den franska bokserien Glaskulans värld (La boîte à musique), författad av Carbone och läckert illustrerad av Gijé, vars första del, Resan till Pandoria, vann Angoulême-festivalens skolpris 2019. Bakom pseudonymerna Carbone och Gijé döljer sig Bénédicte Carboneill respektive Jérôme Gillet som skapat en fängslande portalfantasy med ett mustigt världsbygge och höga insatser som berättas i fristående äventyr.

I glaskulan döljer sig den magiska världen Pandoria där Linneas mamma Anna upplevt många äventyr och räddat landet vid otaliga tillfällen. Under sin tid där skaffade hon sig flera vänner som minns Anna som en stor hjälte och nu är det Linneas tur att ta ansvar för världen som döljer sig i den mystiska glaskulan. Linnea är helt betagen och fängslad av denna främmande värld men förstår också att ansvaret vilar tungt på hennes axlar för Pandoria kan vara en farlig plats och ingen från våran värld får nånsin veta om dess existens.

Egmont Comics har gett ut de två första delarna och i Resan till Pandoria lär Linnea känna syskonen Andrea och Hugo samt deras mamma Mathilda som alla är hjärtskådare med särskilda krafter. Här förstår Linnea snart att hennes mor levt ett dubbelliv som hon inte känt till och de nya vännernas berättelser om modern ger henne både tröst samtidigt som de gör henne nyfiken på att veta mer om Annas många äventyr och hjältedåd.

I det andra äventyret, Cyprians hemlighet, anländer Linnea mitt under Pandorias stora festligheter för att fira kung Hector I:s 350 år på tronen och stiftar bekantskap med merlinosofen Anton Xylemos, en bullrig och excentrisk magiker med ett stort hjärta som berättar hur mycket han saknar Anna men också övertygar Linnea om hennes viktiga roll och förutspår att hon kommer att bli lika stark och modig som sin mor.

Glaskulans värld är en fantastisk serie redan från första rutan som både berättar en sorglig berättelse om en liten flicka som saknar sin mor samtidigt som Linnea får lära känna en sida av sin mor som hon inte kände till genom en resa till en magisk värld. Serien har visa klara likheter med en annan läsvärd serie i samma genre, nämligen The Wormworld Saga av den tyske serieskaparen Daniel Lieske som också bjuder på ett episkt äventyr för alla åldrar i en dold fantasyvärld men Glaskulans värld har ett mer ”franskt” anslag fullt av värme och humor blandat med allvar och spänning.

Bägge delarna bjuder på hissnade äventyr i praktfulla färger och ett frejdigt fascinerande persongalleri fullt av härlig fantasi och magi som jag tror går hem hos de flesta som gillar riktigt bra fantasy och jag ser fram emot Linneas kommande äventyr. Följetongen består hittills av fyra delar, där den fjärde, La mystérieuse disparition, dök upp hösten 2020, och är en guldgruva för läshungriga fantasyälskare i alla åldrar.

Manus: Carbone
Illustration: Gijé
Förlag: Egmont Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...