Recensioner

I huvudet på Sherlock Holmes: Den skandalösa biljetten del 1

fredag 30 april, kl 22:22 av 0 kommentarer

En novembermorgon 1890 knackar det på porten till Baker Street 221b. Det är konstapel Sparks som ackompanjerar en stackars förvirrad man som insisterat på att få träffa Dr. Watson och Sherlock Holmes. Watson känner genast igen honom som Dr. Herbert Fowler, nuvarande innehavare av hans tidigare mottagning i Paddington och Fowler kunde inte vara en sorgligare uppenbarelse. Polisen fann honom springandes planlöst i natten, endast iförd en smutsig och sönderriven nattskjorta, omaka tofflor, skadat nyckelben och inget som helst minne av gårdagen. Sherlock, som precis beklagat sig över tristessen som plågar honom efter att ha löst ytterligare ett knivigt mysterium (och som han försökt lindra med intravenös stimulans) blir som född på nytt och utbrister: ”Ni intresserar mig i allra högsta grad!”

Snabb som en vessla plockar Sherlock fram sitt förstoringsglas och inom några få sekunder har han undersökt Fowlers ena toffla (som visar sig vara en exklusiv damtoffel med fläckar från frön från idegran) och konstaterat att lerfläckarna på nattskjortan och skadan på nyckelbenet visar att Fowler trillat från hög höjd och i en hög hastighet eftersom han rullat runt. Konstapel Sparks är helt förbluffad, men Watson lugnar polismannen: ”Tålamod…jag frågar fortfarande mig själv vad som försiggår i huvudet på Sherlock Holmes”.

”Du förstår, jag anser att en människas hjärna närmast liknar en liten tom vindskammare. Och den skicklige yrkesmannen är därför mycket försiktig med vad han stoppar in på sitt hjärnkontor”. Dessa ord yttrar Sherlock Holmes till sin gode vän Watson i sir Arthur Conan Doyles En studie i rött och det är ord som författaren Cyril Lieron och tecknaren Benoit Dahan tagit fasta på när de bokstavligen kliver in i huvudet på tidernas mest kände privatdetektiv.

Från den magnifika omslaget, där en utskuren siluett av Holmes karaktäristiska profil låter oss ta en titt in i Holmes ”vindskammare”, till det att man öppnar boken och trillar av stolen av häpnad…och det är bara början. De underbara detaljerna, lekfullheten och passionen i detta imponerande projekt strålar om sidorna. Lieron och Dahan utnyttjar seriemediet tillfullo när de med hjälp av bland annat bild- och textrutor (samt en bokstavlig röd tråd som slingrar sig närmare gåtans lösning under resans gång) berättar denna fantastiska historia.

Det här är en helt ny Sherlock Holmes-berättelse där själva handlingen egentligen är sekundär för den stora njutningen består i att fullkomligt absorberas av Lieron och Dahans geniala skapelse, sida upp och sida ner i ett sällan skådat stycke konst, unik för den nionde konstformen som är tecknade serier.

Hatten av för Lieron och Dahan som skapat detta mästerverk men också en stor eloge till Kartago som nu gett ut den på svenska i en formidabel översättning av Björn Wahlberg och där den avslutande andra delen beräknas landa på de svenska seriehyllorna i november 2021. Om du har planer på att bara införskaffa ett seriealbum 2021 så är I huvudet på Sherlock Holmes det självklara valet för det är utan tvekan ett av årets absoluta bästa.

Manus: Cyril Lieron
Illustration: Benoit Dahan
Förlag: Kartago
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...