Recensioner

Shingal

söndag 23 maj, kl 23:46 av 0 kommentarer

En kväll i augusti 2014 satt Asmail vid lägerelden tillsammans med några av de yazidier som lämnat sina hem för att fly upp i bergen. För att lugna de yngre barnen sa han att yazidierna blivit förföljda 73 gånger och sedan berättade han den historien som hans far berättat för honom om när yazidierna flydde upp i bergen eftersom den osmanske sultanen ville tvångskonvertera dem till islam. De lyckades lura de turkiska soldaterna in i ett bakhåll och sedan gav osmanerna upp sina planer på att konvertera deras förfäder. Ända sedan den dagen är det ingen som har kunnat nå dem här uppe på berget.

”Vi är fortfarande varken muslimer, araber eller kurder. Vi är ezidier, och berget kommer att beskydda oss igen, som det har gjort så många gånger förr”, avslutar Asmail.

Efter att staden Mosul fallit i Islamiska Statens händer i juni 2014 och det Islamiska kalifatet utropats vände IS blickarna norrut mot Sinjarbergen där yazidierna bott i generationer. Det som hände därefter, under några varma augustidagar samma år, har klassats som folkmord av FN. Peshmergaarmén, det irakiska Kurdistans militära styrka, lovade att skydda yazidierna som flytt upp i bergen men drog sig istället längre norrut när IS attackerade och lämnade yazidierna åt sitt öde, utan varken mat, vatten eller vapen. Några dagar senare lyckades YPG, den kurdiska milisen i Syrien, tillsammans med sin förbjudna systerorganisation PKK skapa en korridor så att de överlevande yazidierna kunde ta sig därifrån. Av de närmare 100.000 yazidier som flytt upp i bergen räddades cirka 50.000 av denna insats men de övriga mötte ett grymt öde. Många män och pojkar fångades in av IS och tvingades att konvertera till islam och de som vägrade dödades. Över 6.000 yazidiska kvinnor tillfångatogs och blev sedan sålda som sexslavar.

Efter att Islamiska Staten besegrats lever fortfarande mer än 200.000 yazidier i flyktingläger eller utomlands. Flera bor i Tyskland men också i Sverige, framförallt i Skåne och jag har själv flera elever som är yazidier. När det gäller de kidnappade yazidiska kvinnorna har bara hälften återfunnits vid liv. Trots att området runt Sinjarbergen nu kontrolleras av kurdiska soldater finns det inget att återvända till, för till skillnad mot andra platser i Irak som byggs upp igen efter kriget så är Sinjar en spökstad utan vatten, skolor eller sjukhus.

2019 gav den danske journalisten Tore Rørbaek tillsammans med tecknaren Mikkel Sommer ut boken Shingal som dök upp på de svenska seriehyllorna 2021 på Epix Förlag i svensk översättning av Göran Ribe. Rørbaek har gjort åtskilliga besök till norra Irak för att samla material till boken och resultatet är en läsvärd och gripande berättelse som ingen kan blunda för. I boken får vi bland annat annat följa änklingen Asmail och hans familj, som är fiktiva personer men baserade på verkliga personers berättelser och öden och Sommer skildrar både kampen, flykten och grymheterna men också stoltheten hos det yazidiska folket med ett återhållet lugn där varje bild och ord understryker det hemska och gör det overkliga verkligt.

Både i den danska originalutgåvan och den svenska använder sig Rørbaek av yazidiernas egna namn på sig själva och Sinjar, det vill säga ezidier och Shingal, och yazidiernas egen religion får också mycket sidutrymme. Att en av religionens centrala gestalter beskrivs som en fallen ängel (Taus Melek, som tagit skepnad av en påfågel) som blivit förlåten av Gud och nu härskar över människorna är en av orsakerna till att yazidierna förföljts genom århundradena. Både i kristendom och islam framställs nämligen djävulen som en fallen ängel och Islamiska Staten rättfärdigade sina övergrepp mot dem eftersom yazidierna i deras ögon sågs som djävulsdyrkare.

De omänskliga grymheterna som drabbat det yazidiska folket har fått allt mer uppmärksamhet de senaste åren, bland annat i flera dokumentärer och det faktum att Nobels fredspris 2018 tilldelades Nadia Murad, en yazidisk människorättsaktivist som arbetat mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter, och även Shingal har en självskriven plats som en del i denna viktiga upplysning.

Manus: Tore Rørbæk
Illustration: Mikkel Sommer
Förlag: Epix
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...