Recensioner

Homo Consumericus

fredag 28 maj, kl 14:36 av 0 kommentarer

September 2019 till januari 2020 presenterade satirtecknaren Max Gustafson utställningen Homo Consumericus på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Med träffsäker stil och finess presenterade Max hur den onödiga överkonsumtionen leder till ett hänsynslöst uttnyttjande av vår planets resurser med massutrotning och global uppvärmning som följd och ändå fortsätter vi i samma hjulspår. ”Det är som att vi alla är medlemmar i en stor sekt, där var och en känner på sig att någonting egentligen är fel men fortsätter att spela med för att inte riskera att hamna utanför gemenskapen”, som Max själv uttrycker det.

En stor del av materialet från utställningen har nu blivit en bok med samma namn utgiven av Placenta Förlag men Homo Consumericus är också en samlingsbok över Max imponerade gärning som satirtecknare med en mängd underbart träffsäkra alster som sträcker sig från 2010 till 2021. Förutom ett helt kapitel om coronapandemin så avhandlas allt från faktaresistens, främlingsfientlighet, den fria marknaden som lösningen på alla problem, vinster i välfärden, sociala medier och mycket mer som får en välriktad känga där det behövs och sin vana trogen så riktar sig Max sparkar alltid uppåt och aldrig neråt.

Lika mycket som Max får oss att skratta åt orättvisor, kortsiktig rovdrift på vår natur och skygglappar inför det oundvikliga så kan han också stanna upp ett ögonblick och leverera en hjärtskärande bild av en livrädd orangutangmamma som kramar om sin unge medan regnskogen utplånas framför deras ögon, en säl uppspolad på land tillsammans med all sköns bråte eller en stork med en plastförpackning kring halsen.

Det här är egentligen så allvarligt så man borde sätta skrattet i halsen och det är därför jag håller Homo Consumericus som en av de bästa satirböckerna på mycket länge. Om vi inte kan skratta åt vår egen samtid eller våra egna tillkortakommanden är vi illa ute och det blir extra tydligt när vi talar om så akuta ämnen som vår egen överlevnad och existens här på Jorden.

Manus: Max Gustafson
Illustration: Max Gustafson
Förlag: Placenta Förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...