Recensioner

En stjärna av svart bomull

lördag 15 januari, kl 22:24 av 0 kommentarer

Året är 1944 och medan USA och dess allierades trupper förbereder sig inför landstigningen i Normandie tillbringar menige Lincoln och de övriga männen tiden med att bevaka ett ”spökregemente” bestående av uppblåsbara pansarvagnar i Dover, England, allt för att sprida desinformation och lura tyskarna om de allierades planer inför den planerade invasionen. Alla soldater, utom officerarna, är afroamerikaner och de flesta tvivlar på att de aktivt kommer att få delta i stridandet utan på sin höjd ta hand om tvätt eller latriner åt något annat kompani, men Lincoln tänker inte överge hoppet. Starka krafter i USA kämpar för att den färgade befolkningen ska bli erkända i kriget och med hjälp av Lincolns systers kontakter blir detta verklighet. Man har lyckats lokalisera den första amerikanska flaggan, som enligt historien tillverkades av Betsy Ross på uppdrag av George Washington 1776, i Tyskland och Lincoln och två av hans bästa soldatvänner ska ingå i ett topphemligt specialkommando vars uppdrag är att hämta hem flaggan och därigenom förödmjuka Hitler och ge den svarta befolkningen på den amerikanska hemmafronten en viktig symbolseger.

Vad Lincoln inte berättar för någon är att denna flagga även bär på en historia med en oerhörd politisk sprängkraft för USA:s svarta befolkning. Lincolns syster har via vittnesmål från Betsy Ross svarta hushållerska Angela Brown fått reda på att Angela i hemlighet sydde in en svart femuddig stjärna under en av de vita som en hyllning till sina döda bröder och hela Amerikas färgade befolkning. Finns den svarta stjärnan på riktigt och kommer det leda till en omskrivning av hela den amerikanska historien?

Skrönorna och legenderna om frihetskampen och bildandet av Amerikas förenta stater är många (exempelvis den om när den unge George Washington erkände att han huggit ned faderns favoritkörsbärsträd och fadern utbrast: ”Din ärlighet är värd mer än tusen träd”) och berättelsen om när den unga änkan och tapetseraren Betsy Ross, vars make förolyckades i det Amerikanska frihetskriget, fick i uppdrag av samme Washington att sy den första versionen av stjärnbaneret är med största sannolikhet också en sådan. Den styrks inte av några historiska faktakällor utan bygger helt på en muntlig tradition som fördes vidare av Betsys ättlingar, men är samtidigt en historia som hålls levande ända in i våra dagar. Belgaren Yves Sente och fransmannen Steve Cuzor spetsade till historien ytterligare med seriealbumet Cinq branches de coton noir 2018, som gavs ut på svenska av Albumförlaget 2021 med titeln En stjärna av svart bomull, med en berättelse som är minst sagt historiskt spekulativ men som samtidigt lägger grunden för en mycket läsvärd, gripande och spännande seriebok om hopp och förtvivlan, rasism och drömmen om upprättelse, erkännande och jämlikhet för den svarta befolkningen i USA.

En stjärna av svart bomull är en imponerade bok som perfekt fångar tidsandan och miljöerna, både under det Amerikanska frihetskriget 1776 och Andra världskriget 1944, med många historiskt korrekta detaljer och fina porträtt av menige Lincoln, hans vapenbröder Johnson och Bolton och Lincolns syster Johanna. Skildringen av befriandet av Paris och inte minst det frusna helvetet i Ardennerna är gastkramande och den enda smolken i glädjebägaren är att färgläggningen är så mörk så man behöver sitta under en strålkastare för att kunna se detaljerna i Cuzors fina illustrationer och det beror inte på att jag är skumögd och närsynt.

Det mest häpnadsväckande med denna bok är att det är en fransk-belgisk produktion som skulle bli en alldeles utmärkt amerikansk film, om det inte vore för det bitterljuva, poetiska slutet som verkligen är franskt och långt från Hollywoods bombastiska hjälteepos.

Manus: Yves Sente
Illustration: Steve Cuzor
Färgläggning: Meephe Versaevel
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...