Recensioner

Zafir 1: Z som i Zandra

lördag 29 januari, kl 23:39 av 0 kommentarer

Det är inte första gången sextonåriga Zandra är på en dejt men André är nog den första som hon verkligen kan kalla sin pojkvän. Överväldigad av dessa känslor kysser hon honom passionerat – bara för att i nästa sekund dra sig till minnes att hon är dotter till en mycket speciell person: vetenskapsmannen och supergeniet Zafir. Varje gång Zandra går på dejt orsakar han kalabalik på minst tre kontinenter och hon är trött på hans maniska kontrollbehov och hennes långt ifrån normala liv. Visst, hon bor i ett praktfullt residens, men det ligger på en hemlig ö vaktad av robotar så i praktiken är det bara ett högteknologiskt fängelse och knappast något paradis. Hon är praktiskt taget dotter till en parodi på en Bond-skurk som till hennes stora förtret gärna skrävlar om att han uppfunnit världshistoriens värsta förstörelsemaskiner och hon blir bara ännu mer irriterad när hon tänker på de gånger hon helt tappat besinningen och kallat honom ”galen vetenskapsman”, för hon vet alltid vad hans självgoda svar blir: ”Galen! Verkligen inte! Det är resten av världen som är galen.”

Den spanske tecknaren José-Luis Munuera har illustrerat flera av de senare Spirou-albumen men han är också skaparen av en alldeles egen spinoff-serie där vi får möta Spirou och Nickes nemesis Zafir (Zorglub i original). Hittills har det publicerats tre album och i slutet på 2021 dök det första upp på svenska från Cobolt förlag.

Premissen är att världens smartaste onda vetenskapsman blivit pappa och hans sextonåriga dotter Zandra vill leva ett vanligt tonårsliv, vilket inte är så lätt när man har en överbeskyddande far som gjort sig en förmögenhet på att stjäla högteknologiska vapen och hemligheter från alla världens militärbaser med sin hypnotiserande uppfinning zafir-strålen. Sanningen bakom Zafirs komplicerade förhållande till sin dotter bottnar dock i att all hans makt som han fått genom fruktan saknade värde eftersom han inte hade någon att dela sin framgång med och nu när han äntligen har Zandra vid sin sida så är han livrädd att förlora henne.

Hon är inte som andra tjejer utan ensam i sitt slag. Han måste skydda henne från omvärlden, en värld som aldrig kommer att acceptera henne, eftersom de aldrig accepterat honom.

Munuera har ett härligt och oemotståndligt schvung i sina bilder och det bjuds på mycket action och dråpligheter i sann Spirou-anda. Första äventyret innehåller en rätt förutsägbar sidohandling med en korrupt general som försöker skaffa sig kontroll över Zafirs senaste uppfinning men albumets största behållning är etableringen av den komplicerade dynamiken mellan galenpannan Zafir och hans stentuffa dotter som vill leva sitt liv på sina egna villkor.

Manus: José-Luis Munuera
Illustration: José-Luis Munuera
Färgläggning: Sedyas
Förlag: Cobolt
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...