Recensioner

Snow Angels, Vol. 1

tisdag 22 mars, kl 21:53 av 0 kommentarer

Då har äntligen Snow Angels, Vol. 1 i samarbete mellan Jeff Lemire och Jock kommit ut i en första samling av två (om jag förstått det hela rätt) från Dark Horse Comics. Denna serie har tidigare publicerats i tio episoder digitalt från ComiXology Originals och del två i album kommer kommer senare under våren.

Jeff Lemire är en intressant person på så sätt att han kommer från den rena independentscenen där han skriver och tecknar sina egna serier med ett högst personligt visuellt uttryck. Denna typen av serieskapare kan nå stora höjder inom sitt eget område, men det är sällan man även slår igenom kommersiellt, med chansen att frilansa med att skriva manus för förlag såsom Marvel och DC och dessutom starta egna serier ihop med andra tecknare där man utforskar andra kreativa visioner än just de man får när man skriver och tecknar själv.

Detta är på något sätt inte unikt då exempelvis Frank Miller efter tidiga framgångar under 80-talet som både manusförfattare och tecknare även gick över till att enbart skriva manus i samarbete med Dave Gibbons på deras gemensamma skapelse Martha Washington. Men Frank kom från en bakgrund inom den kommersiella seriesfären så den ingången var en helt annan än vad Lemire har.

Jeff har mer gemensamt med två indietecknare från generationen före honom: Dylan Horrocks (Hicksville) och Jon Lewis (True Swamp) som båda lyckades få in foten på DC med olika samarbeten med bara manus, men detta försvann efter en kort period. Jeff, som är född 1976, kom däremot in i seriebranschen under en period där han lyckades hamna på rätt plats vid rätt tillfälle efter de tidigaste framgångarna med serien Essex County från förlaget Top Shelf, då han startade Sweet Tooth för DC Vertigo, vilket ledde till frilans även för DC och efter att den bollen kom i rullning så har han vårdat balansen mellan det kommersiella och det mer personliga väl.

Skulle jag gå igenom hela hans gärning från 2008 fram tills nu så skulle jag aldrig bli färdig då han är så produktiv. Det enda jag med gott samvete kan säga, är att jag sällan har blivit besviken över något han har släppt. Med det sagt så är det givetvis extra roligt när han själv tecknar då hans expressiva stil är så oerhört passande till hans personliga teman, såsom hans senaste serie Mazebook, också från Dark Horse, där även hans egna expanderande superhjälteuniversum med Black Hammer ligger i samarbete med tecknaren Dean Ormston och andra. Från Image har han precis avslutat sitt senaste samarbete med sin stabila tecknarpartner Andrea Sorrentino med Primordial. Även deras förra serie från Image, Gideon Falls, rekommenderas varmt.

Den brittiska tecknaren Jock (Mark Simpson) sprang jag första gången på när han i samarbete med Andy Diggle slog igenom på den amerikanska marknaden med uppdateringen av krigsserien The Losers för DC Vertigo som det även gjordes en film på. Han har också flera samarbeten bakom sig med Scott Snyder, bl.a. på Batman för DC, men också den fantastiska skräckserien Wytches från Image.

Vad får vi då i Snow Angels?
Här får vi ett samarbete som talar till deras båda styrkor via ett familjedrama i en framtida värld där en ny istid möjligtvis har inträffat. Förklaring till bakgrund levereras sparsamt i denna första del. Vi får följa en stam som lever i ett område som kallas ”The Trench”. För den gemensamma överlevnaden krävs att man förhåller sig till rigorösa regler som inte får brytas då det finns en mytomspunnen hotbild utifrån om man skulle korsa gränsen till nästa territorium.

Med denna premiss upprättad får vi följa med en Pappa som är ute med sina två döttrar: Milliken som fyller tolv år (och som är anledningen till att de är ute just denna dag) samt hennes yngre syster Mae Mae som är åtta år. Pappans ambition är att lära sina döttrar att överleva på egna villkor och man får känslan av att andra flickor i stammen inte ges samma framträdande roller. Under denna färd känner de sig bevakade och inser att de kanske har gått för långt. Sedan startar en kamp för att ta sig tillbaka till stammen och under dessa strapatser öppnar Pappan upp sig och berättar att den världsbild som flickorna växt upp med inte är helt sann och att det bortom den påtvingade gränsen finns en annan värld som han vill att döttrarna söker upp.

Fortsättning följer när del 2 väl anländer.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Jock
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...