Recensioner

Tananarive

fredag 9 september, kl 14:53 av 0 kommentarer

I femton år har Amédée trollbundits av grannen och bästa vännen Josephs fantastiska berättelser om alla äventyr han upplevt under sitt händelserika liv: främlingslegionär i Indokina, guldgrävare i Amazonas, gigolo i Macao och mycket mer. En man som levt livet tillfullo – inspirerad av serierna om den evigt unge Pinpins fantastiska äventyr Jorden runt – till skillnad mot den hypokondriske Amédée som är en pensionerad familjejurist med ryggbesvär som inte lämnat sitt departement på 30 år.

När Joseph plötsligt avlider visar det sig att det inte finns något testamente och Amédée upptäcker också att vännen friserat sin livsberättelse rejält, bland annat är Joseph inte född i Tananarive på Madagaskar och han har också varit gift två gånger utan att berätta det. Gamle Amédée beslutar sig för att gå till botten med dessa mysterier och trots sin värkande kropp ger han sig ut på sitt livs äventyr för att hitta Josephs okända son så han kan ge honom faderns originalutgåvor av Pinpins fantastiska äventyr…och med på resan är hans gamle vän, en imaginär gestalt som slutligen går Amédée på nerverna.

Den franske serietecknaren Sylvain Vallée har bland annat illustrerat Fabien Nurys läsvärda följetonger Det var en gång i Frankrike och Katanga (utgivna på svenska av Albumförlaget) och tillsammans med Mark Eacersall har han skapat Tananarive, en rolig och samtidigt gripande mix av Big Fish, roadtrip och ryggvärk. Amédées jakt på sanningen och Joseph son utsätter honom för många prövningar, som folkilskna hundar, besvärliga byråkrater, smutsiga bakgator och hårdhudade legionärer, men den största prövningen blir att komma till rätta med Amédées egna livsval som präglats av tillkortakommanden, liknöjdhet och feghet.

Vallée är i högform med en praktfull färgpalett, härliga dråpligheter och flera minnesvärda ordlösa scener där berättelsens magiska realism ger en mycket underhållande krydda till denna lilla pärla. Särskilt minnesvärt är Amédées mångfacetterade  ansiktsuttryck som perfekt fångar alla känsloregister, från hänfördhet, lycka, beslutsamhet, ilska och besvikelser till smärta och sorg.

Manus: Sylvain Vallée, Mark Eacersall
Illustration: Sylvain Vallée
Färgläggning: Delf
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...