Recensioner

Fantastic Four: Full Circle av Alex Ross

söndag 16 oktober, kl 15:53 av 0 kommentarer

(Alexander recenserar Fantastic Four: Full Circle av Alex Ross)

Då har jag läst Alex Ross regelrätta författardebut i eget namn förutom att vara illustratör och färgläggare.

Om man har följt hans gedigna karriär bakom kulisserna sedan tidigt 90-tal så vet man att han alltid har haft en större roll än som enbart tecknare: alla idéer inom serier, oavsett om det har varit genombrottet med Marvels eller andra serier såsom exempelvis Kingdom Come och trilogin med Earth X eller Justice, har kommit direkt från honom, det är bara det att han aldrig har haft tid att även skriva fullständiga manus då tecknandet och målandet har tagit så pass lång tid i anspråk samt att Marvel och DC gärna har sett att det har funnits andra namn på manusnivå.

Ursprunget till Fantastic Four: Full Circle bottnar i att detta var en idé Alex presenterade för Marvel under de år då Marvels ursprungliga familj (som satte igång det moderna Marvel 1961) saknade en månadstidning – och orsaken till detta är bakomliggande manipulativ byråkrati då Disney inte fick filmrättigheterna till F.F., och då ville man inte att Fox filmproduktion skulle få något stöd från serietidningen, så under ett par år gav man inte ut titeln i fråga. Marvel tackade nej till denna presentation och gick sedermera vidare med Dan Slotts version som gav serien en nystart och det är denna serie som är pågående i detta nu.

Magasinet Back Issue tog oss med bakom kulisserna till denna bakgrund i #118 (februari 2020) och man kan ju ana att det var någon redaktör på Marvel (exempelvis Tom Breevort och C.B. Cebulski) som läste detta och som insåg att det givetvis inte är hållbart att en serieskapare av Alex Ross kaliber sitter på färdiga sidor för en serie som ingen vill publicera. Så sakta men säkert omarbetades detta material till en Graphic Novel på 62 sidor i inbundet format i samarbete med Marvel och Abrams Comic Arts.

I detta album gör Alex två effektiva nedslag i titelns långa historia, dels i #51 från juni 1966 med serien ”This Man, This Monster” av Jack Kirby, Joe Sinnott och Stan Lee, samt även #107-110 som innehåller en story med Janus och Annihilus som utspelar sig i Negativa zonen. Detta var det sista av Jack Kirby som Marvel kunde publicera 1971 då han hade hoppat över till DC så detta oavslutade äventyr fick Lee och John Buscema knyta ihop bäst de kunde. Dessa två handlingstrådar knyter Alex ihop med säker hand genom att ge oss ett äventyr i Negativa zonen med en färgpalett som tydligt ska påminna oss om 60-talets psykedelia tillsammans med en filosofisk botten som är regelrätt för denna era, samtidigt som att detta ska ge Benjamin Grimm den upprättelse han förtjänar som den bokstavliga klippa han är i denna fantastiska familj.

Är man som jag, och givetvis även Ross, ett stort fan av denna series första årtionde så är detta ett glädjande nedslag från en person som har sett det som sitt livs uppdrag att både förvalta och förmedla betydelsen av detta arv. Fantastic Four: Full Circle är ett kärleksfullt mästerverk och jag ser gärna mer serier från Alex Ross i detta format.

Manus: Alex Ross
Illustration: Alex Ross
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...