Recensioner

Balladen från norr, tredje delen

torsdag 10 november, kl 17:30 av 0 kommentarer

Tredje delen av Balladen från norr börjar när de asturiska gruvarbetarnas revolt krossas av Afrikakåren under ledning av general Franco. Genom Tristán, markisens son, gruvarbetaren Apolonio och hans dotter Isolinas ögon får vi följa de grymma efterverkningarna av den två veckor långa revolten där militären inte skyr några medel för att straffa upprorsmakarna.

I kaoset som följer både korsas och splittras våra huvudpersoners vägar: Sandalio, Apolonios vän, och Isolina hamnar i ett manligt respektive kvinnligt provisoriskt fängelse där de får utstå tortyr och andra ohyggligheter medan det omaka paret Tristán och Apolonio försöker ta sig tillbaka till Montecorvo utan att fångas in av militären. Det spända förhållandet mellan gruvarbetarnas ledare och hans ”svärson” är till att börja med synnerligen anspänt och stundtals även komiskt men efterhand så mjuknar ”svärfar” och inser att livet är för värdefullt för att vältra sig i sårad stolthet och heder, särskilt med tanke på den prekära situation de befinner sig i.

Under årets upplaga av Seriefest i Väst i Göteborg fick jag möjlighet att dyka djupare ner i Alfonso Zapicos mäktiga revolutionsepos Balladen från norr och fick också värdefull information om Palabra förlags fina och gedigna arbete med att leverera en svensk utgåva i toppklass av detta mycket läsvärda verk. Zapicos mål att skildra dessa händelser i Asturien 1934 i serieform lyckas alldeles utmärkt. Framförallt lyser de grundliga efterforskningarna igenom med levande skildringar av faktiska händelser från revolten men det som gör berättelsen särskilt minnesvärd är de fiktiva huvudpersonernas öden och strapatser som ger en dramatisk nerv och ett djup åt hela historien. En varm eloge riktas även till översättarna Elisabeth Helms och Manni Kösslers hantverksmässiga skicklighet under den passionerade förläggaren och redaktören Ellinor Bromans överinseende för utan dessa personer hade detta epos aldrig hamnat på de svenska bokhyllorna.

Jag ser verkligen fram emot den fjärde och sista delen av Balladen från norr, som precis är färdigställd och kommer att ges ut på spanska våren 2023, och gläds också över att arbetet på den svenska utgåvan är i full gång. Rekommenderas varmt!

Manus: Alfonso Zapico
Illustration: Alfonso Zapico
Förlag: Palabra förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...