Nyheter och tips

Eisnernomineringar 2023

fredag 19 maj, kl 07:57 av 0 kommentarer

Precis som förra året så dröjde det inte många dagar efter Stockholms Internationella Seriefestival förrän det var dags att uppmärksamma årets Eisnernomineringar. Vinnarna kommer att presenteras på Eisner-galan 21 juni som en del av San Diego Comic-Con och här följer några höjdpunkter bland årets nomineringar som i vanlig ordning består av både nya och gamla bekantskaper.

Flest nomineringar fick brittiska Zoe Thorogood (f. 1998) som slog igenom 2020 med den fenomenala debuten The Impending Blindness of Billie Scott. Fem nomineringar blev det totalt med tre för adaptionen av Joe Hills apokalyptiska novell Rain (Best Painter/Multimedia Artist, Best Cover Artist och Best Adaption from Another Medium) där David M. Booher står för manus samt två till den självbiografiska It’s Lonely at the Centre of the Earth (Best Graphic Memoir, Best Writer/Artist).

Fyra nomineringar (Best Graphic Album – New, Best Painter/Multimedia Artist, Best Lettering och Best Publication Design) fick Thomas Woodruff (f.1957) som visserligen är en debutant när det gäller seriemediet men knappast en nykomling när det gäller bildberättande. I 39 år undervisade han på School of Visual Arts i New York City och hans verk Francis Rothbart!: The Tale of a Fastidious Feral (Fantagraphics) tog sju år att färdigställa. Woodruff kallar verket för en ”graphic opera” där vi får följa en pojke som uppfostras av skator och andra djur i en förtrollad skog. Vid åtskilliga tillfällen träffas han av blixten vilket ger honom övernaturliga krafter, men det oförsiktiga missbruket av dessa krafter leder dock till hans världs undergång. Detta imponerande verk på drygt 300 sidor har beskrivits som ”seriernas Sixtinska kapell” eller ett wagnerianskt allkonstverk utan musik och min magkänsla säger mig att Woodruff har stor chans att vinna i alla kategorier han nominerats för.

Andra serieskapare med flera nomineringar är bland annat Tom King som förutom Best Writer även nominerats för Batman: One Bad Day: The Riddler (DC, tecknad av Mitch Gerads), Love Everlasting (Image Comics, tecknad av Elsa Charretier) och The Human Target (DC, tecknad av Greg Smallwood); Sana Takeda som tillsammans med Marjorie Liu nominerats för skräckberättelsen The Night Eaters, Book 1: She Eats the Night (Abrams ComicArts), Best Painter/Multimedia Artist samt omslagen till Monstress; Chip Zdarsky som förutom Best Writer även nominerats för Daredevil (Marvel, tecknad av Marco Checchetto och Rafael de Latorre) och den nya serien Public Domain (Image Comics) samt Mark Russell som förutom Best Writer även nominerats för Superman: Space Age (DC, tecknad av Mike Allred) samt den nya serien Traveling to Mars (Ablaze, tecknad av Roberto Meli) där vi får följa den dödssjuke djuraffärsägaren Roy Livingstone som blir den perfekta kandidaten till första människan på Mars på grund av sitt hälsotillstånd.

Övriga titlar som jag vill lyfta fram är Clementine Book One (Image Skybound) av Tillie Walden; Do A Powerbomb! (Image) av Daniel Warren Johnson; Alice Guy: First Lady of Film (SelfMadeHero) av José-Louis Bocquet och Catel Muller; Ducks: Two Years in the Oil Sands (Drawn & Quarterly) av Kate Beaton vars verk nominerats i kategorierna Best Graphic Memoir och Best Writer/Artist; Ultrasound (Fantagraphics) av Conor Stechschulte; Chivalry by Neil Gaiman (Dark Horse Comics) adapterad av Colleen Doran; Always Never (Dark Horse Comics) av Jordi Lafebre; Revenge of the Librarians (Drawn & Quarterly) av det minimalistiska geniet Tom Gauld samt Flung Out of Space (Abrams ComicArts) av Grace Ellis och Hannah Templer som handlar om författaren Patricia Highsmith, mest känd för sina fem romaner om Tom Ripley men också det lesbiska mästerverket The Price of Salt vars skapelseprocess ligger till grund för den här boken.

När det gäller nomineringar med Sverige-anknytning så hittar vi Animal Castle (Ablaze) av Xavier Dorison och Felix Delep som ges ut på svenska av Egmont med titeln Djurslottet; fjärde volymen av Alice Osemans Heartstopper som getts ut på svenska av Cobolt, vilka även gett ut Blacksad: När allt faller – del 1 vars engelska utgåva från Dark Horse också fått en nominering. Sist men inte minst hittar vi Angoulême-vinnaren Linnea Sterte som nu även har en chans att vinna en Eisner Award för sin hyllade bok A Frog in the Fall (and later on) i kategorin Best Publication Design.

Här hittar ni hela listan på alla nomineringar.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...