Nyheter och tips

Den franska seriemarknaden 2009

torsdag 28 januari, kl 18:21 av 5 kommentarer

blakemortiumer19Marknadsföringsföretaget GfK har undersökt hur 2009 var för serierna i Frankrike. 2009 såldes det över 40 miljoner album och allra mest sålde den utskällda jubileumsutgåvan Asterix- Le livré d´Or (på svenska Asterix- den gyllene boken). De traditionella albumen ökade något och mangaförsäljningen gick för första gången på ett decennium ner även om det inte var något större tapp. Näst mest sålde det nittonde albumet om Blake & Mortimer: La Malediction des 30 Denier följt av Happy Sex av Zep, serieskaparen bakom oerhört framgångsrika Titeuf. Topp fem utgjordes i övrigt av den senaste delen i Francois Bourgeons Resande med vinden och Den lille Spirou 14. På plats sex återfanns det femte albumet om Julien Neels hjältinna Lou, de två första delarna har nystartade Wibom Books gett ut på svenska nyligen. Vad gäller totalförsäljningen av alla album i en titel så sålde mangan Naruto, som även finns på svenska, bäst följd av Asterix. Topp fem i övrigt utgjordes av One Piece, Tintin och Dragon Ball. Hela artikeln finns att läsa översatt på actuabd.com.

Kommentarer

 1. Håkan / Wakuran says:

  Jag har skummat litet i Happy Sex, ganska kul. Burleska sexskämt litet åt det snällare Pyton-hållet. Zep är också jäkligt driven som tecknare.

 2. Rikard says:

  Zeps superhjälteparodi Captain Biceps gick i Fantomen 2006 men jag vill minnas att jag inte tyckte den var så kul. Titeuf gick väl i Zits men har vad jag vet inte getts ut i allbumform. Den har ju varit en megasuccé i Frankrike i flera år, det är lite konstigt att inget förlag vågat satsa på den (jag har dock inte läst den själv).

  Det ska bli intressant att se hur Lou säljer i Sverige och vilken draghjälp tv-serien ger.

 3. Jag läste Happy Sex för några veckor sedan, kul och bra tecknat. Kanske inte passar in i Albumförlagets övriga utgivning, men jag funderar faktiskt på att ge ut den. Men efter att du har uppmärksammat den så kanske andra förlag också blir intresserade…vi får se helt enkelt.

 4. Håkan / Wakuran says:

  Det skulle ju vara litet kul isåfall, jag läser något sample på franska på nätet (har ung. gymnasie/komvuxnivå) och någon läser bloggen och blir intresserad. Nåja, man kan ju hoppas… =S

  Funderar på var Happy Sex kan passa in, annars. Dels Pyton, som ju är nedlagd, dels Flamingo som också är nedlagd. (F. körde f.ö. litet andra Zap-serier.) Epix skulle nog prioritera antingen någonting riktigt klassiskt eller något mer extremt som ”Asbesthjärtan”. Komika nog något mer ”high-brow” som Lewis Trondheim eller Joann Sfar. På danska marknaden skulle den nog funka okej.

  Apropå Captain Biceps har jag för mig att det var en av de mest hatade serierna i Fantomen genom tiderna. För varje brev där någon gillade serien gick det nio där folk avskydde eller hatade den, ungefär. Nåja, inte ens idoler lyckas jämt… =S (Kanske fel forum, också.)

 5. […] svenska. I Frankrike är serien dock en fetsuccé och den femte delen, Laser Ninja, var det sjätte mest sålda albumet i Frankrike förra året. Den fick dessutom pris för bästa ungdomsserie på årets […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...