Recensioner

Guardians of the Galaxy vol. 3: War of Kings, Book 2

onsdag 7 juli, kl 14:07 av 8 kommentarer

gotg13Det var cirka ett halvår sedan jag recenserade Guardians of the Galaxy vol. 2: War of Kings, Book 1, så det känns verkligen som att det är hög tid för ett utlåtande om Book 2, lämpligt nog kallad Guardians of the Galaxy vol. 3: War of Kings, Book 2. I all korthet, dåligt namn, bra serie. Den här volymen samlar GoTG #13-19 och Marvel Spotlight: War of Kings och är en direkt fortsättning på det som hände i Book 1. Ferdinand recenserade #17 av GoTG för snart ett år sedan (5 av 5), och jag tycker att hans utlåtande mycket väl sammanfattar GoTG och den här volymen när det är som allra bäst. Jag citerar rakt av:

Manuset är fantastiskt. Dan Abnett och Andy Lanning levererar lika mycket blodigt allvar som de levererar komik. Trots att hela universum bokstavligt talat håller på att kuka ur åt helvete så hindrar inte det författarna att göra stor humor av det. Utan att det på något sätt blir löjligt.

Så är det, och just de nummer som kretsar kring War of Kings är toppklass från början till slut. Det är minst sagt plattan i botten mest hela tiden när Star-Lord och hans glada mannar stångas med Inhumans, Emperor Vulcan, Imperial Guard och The Universal Church of Truth. Jag skulle säkert kunna spy ur mig superlativ tills kossorna kommer hem, men vi nöjer oss med att helt enkelt konstatera att WoK-delen av GoTG vol. 3 är helt lysande. I AM GROOT!

Dock så är den här volymen som helhet ingen fullpoängare. Efter WoK så kastas våra rymdhjältar ut på nya äventyr i både tid, rum och parallella verkligheter (med ett inte helt otippat gästspel av tidsterroristen Kang The Conqueror), och för första gången sedan starten så tycker jag att DnA:s manus stapplar en aning. Inte för att det är trist, men för att det blir lite väl mycket hoppande hit och dit och fram och tillbaka mellan olika tidslinjer och alternativa varianter av grunduppsättningen av GoTG och andra karaktärer. Det blir till och från lite smått snurrigt. Utöver tidsparadoxerna och det smått hattiga berättande som det bitvis innebär så är det största minuset tecknaren Wes Craig. Jag tycker att Craig har en skön och personlig tecknarstil, och jag har i princip inget emot hans cartoony manér, men just här så bryter det väldigt mycket mot den stil som etablerats sedan tidigare av Paul Pelletier och Brad Walker. Craig är en bra tecknare, inget tvivel om den saken, men för min del så är han tyvärr inte rätt man att illustrera galaxens närstående undergång och bortfallet av ett flertal medlemmar i GoTG. Allvaret går liksom förlorat i de nummer som Craig tecknar, och för min del så sänker det helhetsintrycket i den här volymen. Trist, men sant. Angående tecknarbyten i allmänhet och om bytet i GoTG i synnerhet så har Newsarama en riktigt bra artikel om det, kolla in här.

Hur som helst, ett par minus till trots så är Guardians of the Galaxy vol. 3: War of Kings, Book 2 definitivt både köp- och läsvärd, och har man som jag följt gänget från start så vill man inte missa den här fortsättningen. GoTG är fortfarande något av det bästa som Marvel har att erbjuda, men om du inte läst något av den här serien, börja med volym 1, Legacy.

Manus: Dan Abnett, Andy Lanning
Illustration: Brad Walker, Wes Craig
Förlag: Marvel
Betyg: 4-/5

Kommentarer

 1. Tengil says:

  Hade inte Hulk att göra med en Groot någon gång på 70-talet? Jag ser omslaget framför mig men kan inte riktigt placera vad det handlade om. Jag kommer dock ihåg att Groot gillade att tala med stora bokstäver redan då.

 2. Jonas says:

  Yes, det stämmer. Rymdvarelsen Xemnu klonade ett gäng klassiska monster, bland annat Groot, och använde dem för att attackera Hulk. Riktigt bra nummer. Omslag och info finns här: http://marvel.wikia.com/Comics:Incredible_Hulk_Annual_Vol_1_5

 3. pitan says:

  beställde den igår 🙂

 4. Thomas Fels says:

  Håller med om att serien blev sämre när de bytte tecknare och ett nytt äventyr tog sin början. Förvirrat var ordet. Och lite otajt ritat. Ni som inte läst GoTG, se till att läsa den från början. Det är en vild historia packad med det mesta. Bra recension för övrigt!

 5. Anders Lundgren says:

  Håller med föregående talare angående recensionen.

  Har en fråga också: hur stor roll har Rocket Raccoon i de här historierna? Jag är ett stort fan av miniserien från 80-talet och är därför nyfiken på hur väl man förvaltar det arvet nu när RR äntligen är med i nya serier.

 6. Jonas says:

  Rocket tar minst lika mycket plats som övriga medlemmar i GoTG, kanske att han till och med är en av de som tar lite mer utrymme. Han är teamets snabbkäftade strateg och hårdvaruexpert, plus att han är bästis med Groot (och därmed en av de få som faktiskt förstår vad han säger). Har själv inte stött på honom tidigare, så kan inte uttala mig om hur han är nu jämfört med på 80-talet.

 7. Anders Lundgren says:

  Jonas: Tack för klargörandet kring RRs medverkan. Om du inte läst miniserien från 1985 är den väl värd att plocka upp. Förutom att vara en rolig serie i egen rätt är den också intressant då den ger exempel på tidig Mignola. Finns billigt hos MyComicShop:
  http://www.mycomicshop.com/search?TID=229211

  Rekommenderas!

 8. […] Edit av Jonas: Jag hijackar Rikards post och tipsar om våra Guardians of The Galaxy-recensioner för de som vill veta mer om det gänget: Volym 1, Volym 2 och Volym 3. […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...