Recensioner

Four Eyes 1: Forged in Flames

måndag 4 oktober, kl 21:24 av 0 kommentarer

foureyesHandling m.m: Four Eyes handlar om tioårige Enrico som bor i New York under depressionens 30-tal. Det populäraste tidsfördrivet är de illegala drakkamper som den undre världen arrangerar. De drakar som funnits har plötsligt börjat föröka sig vilket gett upphov till en ny kriminell nisch. Enricos far dödas av en drake då han stulit ett drakägg och Enrico beslutar sig för att följa i sin fars fotspår hos den hänsynslöse mafioson Boccioni för att kunna försörja sig själv och sin mamma. Men allt varken går eller är som Enrico trott. För manus står Joe Kelly som även skrev manus till hyllade I Kill Giants och för teckningarna står Max Fiumara.

Vad som är bra: Fiumara gör ett lysande jobb med teckningarna, han lyckas fånga stämningarna i 30-talets New York suveränt och flera uppslag är en ren fröjd att beskåda. Enbart Fiumaras teckningar gör albumet värt att köpa. Dessutom är Nestor Pereyras färgläggning snygg. Kelly lyckas överlag skildra de flesta karaktärerna på ett trovärdigt sätt och idén med drakar och drakkamper i 30-talets New York är onekligen en bra idé. De bästa delarna av manuset är hur han hanterar Enrico som pendlar mellan att vara hur tuff som helst och det barn han faktiskt är samt när de jagar drakägg då en viss spänning infinner sig. Kelly lyckas också få in ett tydligt klassperspektiv i berättelsen vilket passar bra eftersom serien utspelar sig under depressionen.

Vad som är mindre bra: Även om Kellys manus har sina förtjänster är det också i manuset seriens problem ligger. Kelly har tagit en rad välkända ingredienser, slängt in lite drakar och skakat om. Resultatet blir dock en historia som inte är originell på något sätt förutom drakarna. Mafioson Boccioni, Enricos mamma och de andra huvudkaraktärerna utöver Enrico är alla rätt klichéartade. Handlingen om en ung kille som desperat vill följa i sin avlidne fars fotspår och hamnar i klorna på skummisar, tvivlar på sig själv men till slut reser sig för att forma sitt eget öde har jag stött på många gånger tidigare och Kelly tillför som sagt inget nytt förutom drakarna.

Slutsats: Four Eyes levde helt enkelt inte upp till mina förväntningar men det är ändå en bra serie som jag kan rekommendera. Jag kommer definitivt att följa den för att se vad som händer och jag gillar verkligen drakar.

Manus: Joe Kelly
Illustration: Max Fiumento
Färgläggning: Nestor Pereyra
Förlag: Image
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...