Intervju

Fabian Göransson om Utopi Magasin

söndag 9 januari, kl 16:36 av 3 kommentarer

utopi-magasinFabian Göransson är serieskapare, översättare och en av Kolik förlags förläggare. Galago har gett ut Gaskriget och Kirurgi. Kolik förlag har gett ut Inferno. Fabian och andra på Kolik förlag har dragit igång en ambitiös satsning på ett magasin för episka serier, Utopi Magasin. Eftersom episka serier är just det som vi på Shazam vill se mer av i den svenska seriefloran passade jag på att ställa lite frågor till Fabian.

Hur väcktes idén till Utopi? Berit Viklund, Kim W Andersson och jag arbetade för ett par år sedan med att starta en skräckserietidning som skulle heta Alena. Den skulle kommit ut på Kolik och byggt på serien med samma namn av Kim som går i Nemi just nu. Förlaget Schibstedt skulle ha gett ut den, men när de la ner sin Sverige-avdelning så gick projektet om intet. Men det hade sått ett frö i min hjärna om att starta en serietidning.

Den andra viktiga impulsen har varit alla de serietecknare som gjort episka serier som kommit de senaste åren, samt de som tidigare gjort mer realism och självbiografi, men gått över till att göra epik (bl.a. jag själv). Idén med Utopi var att ge dessa tecknare en möjlighet att möta sina läsare, men också att skapa en gruppkänsla, på samma sätt som Galago gjort inom sina genrer.

Vad vill ni uppnå med Utopi? Med en tidning kan man åstadkomma vissa saker som man inte kan genom böcker. En tidning skapar en gruppkänsla hos de som medverkar regelbundet och hos läsarna. Det är något kontinuerligt mellan boksläppen, som sker vartannat år i bästa fall.

En tidning har också en profil, en personlighet, och det är en perfekt plattform för att experimentera, knyta kontakter, göra samarbeten och en massa olika saker. Med Utopi vill vi skapa en scen för episka serier i Sverige, en ny subkultur inom seriekulturen. Vi inriktar oss på episka berättelser, inte bara för att underhålla, utan också för möjligheterna att säga något viktigt om vårt samhälle eller på det personliga planet.

Vilka ingår i redaktionen? Förutom jag själv består redaktionen av Loka Kanarp, Josefin Svenske, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Lisa Medin och Kim W Andersson.

Hur fördelar ni arbetet? Jag sköter det dagliga och kommer att stå som ansvarig utgivare. I övrigt så håller vi på att hitta våra roller, och folk hjälper till där det behövs.

Kan du berätta lite om de serier som kommer att vara med i Utopi framöver? Förutom redaktionsmedlemmarna så kommer även Elin Fahlstedt, Lars Krantz, Jan Bielecki och Aurora Walderhaug att medverka regelbundet. Serierna kommer vara inriktade på genrer som skräck, sci-fi, fantasy, historiska serier m.m. Personligen ser jag gärna att vi försöker spränga den svenska lågmäldheten och vågar oss på väldigt utflippade och spekulativa serier, och jag tror att varje nummer kommer att innehålla hela skalan från realistiska rysare till helt vansinniga rymdäventyr.

Utöver serier kommer tidningen även att innehålla en del artiklar, notiser, krönikor och intervjuer, även om det absoluta lejonparten av tidningen kommer bestå av serier.

Som jag förstått kommer ni även att publicera utländska serier. Har du några tankar kring hur fördelningen svenskt/utländskt kommer att se ut? Till att börja med kommer vi att köra Nancy Peñas serie Tea Party som följetong, det är uppföljaren till Katten och Kimonon som vi gav ut förra året. Jag tycker att den svenska seriescenen ofta varit väldigt uppdelad mellan svenskt och utländskt, och en ambition med Utopi är ha med båda. Särskilt viktigt tycker jag det är att återknyta Sverige till Europa. När Epix lade ner som tidning på 90-talet var det lite som när Gustav Vasa stängde klostren och införde dödsstraff på utlandsresor på 1500-talet och kastade ner Sverige i mörkret. Jag vill att Utopi  fäller ner vindbryggan längs landets södra vallgrav och återupptar kontakten.

Det är en synnerligen ambitiös satsning ni gör, hur har ni gått tillväga för att så många som möjligt ska få kännedom om Utopi? Det är en så fantastiskt ambitiös satsning, inte sant? Det jag tror är Utopis starka sida är att vi har en tydlig inriktning och en tydlig målgrupp, och av mejl vi fått från prenumeranter så har jag fått intryck att Utopi kommit som en gräddtårta med jordgubbar i ett somaliskt flyktingläger. Folk har varit svältfödda på den här typen av serier, vilket också förpliktigar.

Vår viktigaste kanal utåt är vår hemsida, utopimagasin.blogspot.se. Förutom den press-uppmärksamhet vi hoppas få i samband med första numret, så kommer vi att åka flitigt på festivaler och mässor. Sci-fi-mässan i Göteborg och Malmö i vår, Spx och Textmässan i Stockholm, Textivalen och Serieveckan i Göteborg med mera.

Förutom det förmånliga prenumerationserbjudandet, hur kommer Utopi att distribueras? Vi kommer att säljas i välsorterade pressbyråkiosker, på internetbokhandlar, på seriebutiker, en del bokhandlar och ett gäng andra ställen. Men bäst är ju att prenumerera!

Vad behövs för att Utopi ska gå runt och leva vidare? Vi behöver ett par hundra prenumeranter för att inte gå back, men vi siktar högra än så, och de reaktioner vi fått hittills känns väldigt lovande.

För den tecknare/manusförfattare som sitter med ett episkt äventyr i byrålådan var skickar man det? Det går bra att skicka det till info@kolikforlag.se. Vi kommer också att ordna tävlingar framöver för att hitta nya talanger.

Kommer Utopi att bli första ledet i att det inte längre kommer att vara en utopi att kunna leva av eskapistiska serier i Sverige? Ja, Utopi är första ledet i en ny blomstrande tid av episka serier för både hjärnan och hjärtat!

Shazam tackar för intervjun och håller tummarna för att Utopi blir en succé.

Kommentarer

  1. […] This post was mentioned on Twitter by jonasstenqvist. jonasstenqvist said: RT @shazampunktse: via @jonasstenqvist: Intervju med Fabian Göransson om kommande Utopi Magasin! http://j.mp/enEynV […]

  2. […] förhoppningar på inför 2010 som till stora delar infriades. 2011 ser dock ännu bättre ut. Dels Utopi vars första nummer ges ut i februari och ska innehålla eskapistiska serier. Corto Maltese i […]

  3. […] alternativseriemarknaden under alltför lång tid. Men lyckas tidningen efter allt vårt pluggande, intervjuande, längtande och trängtande att leva upp till de högt ställda […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...