Nyheter och tips

Seriepepp: Svensk serievår, del 1

onsdag 12 januari, kl 23:29 av 2 kommentarer

umbraVisst låter det bra, svensk serievår. Titeln låter ana att något är på gång, något är på väg att tina upp och ljusnande tider å allt det där. Under senvintern/våren bjuder de svenska serieförlagen på en hel del serier som jag har stora förhoppningar på. Det finns så mycket att se fram emot att det blir mer än ett inlägg 🙂

Kolik förlag hade jag stora förhoppningar på inför 2010 som till stora delar infriades. 2011 ser dock ännu bättre ut. Dels Utopi vars första nummer ges ut i februari och ska innehålla eskapistiska serier. Corto Maltese i Etiopien som ursprungligen skulle getts ut i höstas verkar vara på g i februari och det är oerhört kul att Hugo Pratts klassiker på nytt ges ut på svenska. Kiki från Montparnasse av Catel Muller och Jose-Louis Boucqet om musan Kiki och Paris under mellankrigstiden är förhoppningsvis lika intressant som den verkar. Umbra av Elin Fahlstedt som ges ut i februari är dock det album jag ser fram emot mest. Det är inte handlingen utan hennes teckningar som av det lilla jag sett ser helt fantastiska ut som lockar. ”Underkäkar kommer att slå i asfalten och ögon kommer att ploppa ut som pingpong-bollar vid åsynen av detta underbarn”, som Kolik förlag skriver på sin hemsida.

Galago ger ut Joe Saccos hyllade Gaza- fotnoter till ett krig i mars. Jag har skamligt nog bara läst Fixaren men den var å andra sidan riktigt bra. Det ska bli intressant att se hur Sacco återigen, hans genombrott kom med Palestina (som ska läsas för eller senare), ger sig i kast med den till synes olösliga Israel-Palestina konflikten.

Albumförlagets mest intressanta utgåva under första halvåret är definitivt Julius, en form av prequel till Det tredje testamentet som handlar om Julius av Samarra och utspelar sig några decennier efter Jesus död. Alex Alice står för teckningarna och Xavier Dorison för manus liksom tidigare. Så gissningsvis är det både vältecknat och välskrivet 🙂

Kommentarer

 1. Johan says:

  Några andra svenska seriesläpp som man inte får glömma bort är Ola Skogängs tredje album om Theo med titeln I dödsskuggans dal och första samlingsalbumet Peter Madsens Valhall. Självklara val på min inköpslista.

  Angående Joe Sacco så ska Epix enligt rykte släppa Palestine och Safe Area Gorazde på svenska någon gång efter Galagos släpp av Gaza. Mycket trevligt om det stämmer.

  På det hela taget så ser den svenska serievåren riktigt stark ut. Jag hoppas det fortsätter så resten av året!

 2. Rikard says:

  Det kommer en del till 😉
  Det blir dyrt på Spx i år oxå. Om man hinner mellan bloggandet.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...