Recensioner

Hellboy: The Sleeping and the Dead # 1

tisdag 11 januari, kl 14:40 av 1 kommentar

Sleeping and the Dead # 1omslagMike Mignola och gänget på Dark Horse fortsätter sin envetna kamp mot de glittriga och sexiga vampyrer som hotar att bli sinnebilden för detta klassiska monster i allmänhetens medvetande. Historien utspelar sig 1966 på den engelska landsbygden där rapporter om antalet gäster som lämnat The Beehive Inn bleka och tärda snarare än utvilade fått B.P.R.D. att ana oråd och skicka dit Hellboy för att undersöka saken.

(Spoilers efter länken!)

Det blir omedelbar jackpot för såväl läsarna som Big Red. Man hinner inte längre än till första sidan och ett par strofer in i den klassiska barnvisa Mignola valt för att slå an tonen innan en blodtörstig skönhet sipprar in som dimma i rummet och serien. Sedan är det vampyrjakt, action och en mycket tragisk och fascinerande bakgrundshistoria som tar upp resten av det rappt berättade första numret. Det hela slutar med en rejäl cliffhanger som gör väntan på upplösningen i nummer två svår att uthärda. Vi får också ett hett vampyrjägartips av Hellboy: skjut blodsugarna med en finkalibrig pistol och dina silverkulor blir kvar i kroppen och fortsätter försvaga dem tills du kan slutföra jobbet. Tänk på det nästa gång folk i grannskapet ser onaturligt anemiska ut!

Tidningen innebär Hellboydebut för Scott Hampton, vars målade bilder tidigare synts i exempelvis Batman: Night Cries, som han skrev tillsammans med Archie Goodwin, och Simon Dark där Steve Niles stod för manus. Hans eteriska och mörka illustrationer passar historien perfekt och för det mesta ger han materialet en helt och hållet egen prägel. Ett par rutor ger dock högt ”swipe file” utslag, med rena kalkeringar av bilder som dykt upp i tidigare historier. Det är dock marginalnoteringar och den typen av uppenbara hyllningar är säkerligen bara ett sätt att upprätthålla kontinuiteten med den vampyrmytologi Mignola är i färd med att bygga upp. The Sleeping and the Dead är ett mycket fint bidrag till den. Rekommenderas varmt!

Då tidningen släpptes i mellandagarna (men nådde Sverige första förra veckan) är det bara att tacka för en så stark avrundning på ett minnesvärt serieår. Hampton är för övrigt filmare vid sidan av sitt serieskapande. Kolla in hans kortfilm ”the Tontine” här!

Manus: Mike Mignola
Teckningar: Scott Hampton
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] Cover Artist Mike Mignola, Hellboy, Baltimore: The Plague Ships (Dark […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...