Recensioner

Utopi # 1

tisdag 8 mars, kl 15:10 av 6 kommentarer

Utopi ettanPrecis när ytterligare en fimbulvinter verkar släppa sitt grepp om gamla Sverige dyker den upp hos favorithökar’n: Utopi, tidningen som lovat att rädda oss från det sannskyldiga träsk av navelskåderier, politiska pamfletter, repetitivt barhäng och humorstrippar som dominerat den svenska alternativseriemarknaden under alltför lång tid. Men lyckas tidningen efter allt vårt pluggande, intervjuande, längtande och trängtande att leva upp till de högt ställda förväntningarna?

Svaret är rent spontant ”ja”. Tidningens glansiga omslag träffade näthinnan som ett Foetusskivomslag från andra sidan butiken när jag med skälvande steg gick igenom SF-bokhandeln förra onsdagen för att plocka upp mitt exemplar. Det är en rejäl pjäs också med sina 128 sidor. Bland det inledande redaktionella materialet är Utopimanifestet det stora utropstecknet, där man rakryggat tar ställning för fantastikens förlösande kraft. Bara att läsa det känns som början på en ny vår för den svenska seriescenen. Efter att ha plöjt igenom hela tidningen under kvällen gick jag nästa dag med ett saligt leende spelande på läpparna.

Bland serierna känns det snudd på orättvist att peka ut favoriter då jag tycker att den allmänna nivån är så pass hög. Men nu skriver jag inte det här för att vara diskret så jag utnämner Karl Johnssons vikingasaga ”Offret” och Nancy Peñas ”Tea Party”, med sina intriger bland viktorianska cookery counselors, som mina två favoriter. Ta dock inte mig på orden utan införskaffa snarast ett eget exemplar, eller ännu bättre teckna en prenumeration, och hitta dina egna guldkorn. För att citera NuTra: ”To purchase, it is not like spending money, But rather, it is an investment in the future”.

Manus/Teckningar: Utopisterna

Förlag: Kolik
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. Anders says:

  Hur ofta kommer tidningen ut?

 2. Anders Lundgren says:

  Den kommer ut med fyra nummer om året.

 3. Lars Krantz says:

  Fasen vad roligt att tidningen är omtyckt. Längtar efter att kunna läsa den själv. Leveransen till Malmö skulle komma idag! Peppar, peppar ta i trä.

 4. Mitt prenumerationsex kom på posten idag, men jag har bara haft tid att bläddra i den.

 5. Tomb says:

  Utopi var utopisk. Hoppas de kan hålla fanan lika högt nästa gång!

 6. […] numret av Utopi hyllades närmast unisont och vår egen Anders smällde till med högsta betyg i ren eufori. Nog för att första numret var bra men det handlade nog nästan lika mycket om hur […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...