Recensioner

Planet of the Apes 2: The Devil’s Pawn

söndag 20 maj, kl 19:27 av 1 kommentar

PlanetoftheApes2-devils pawnHandling m.m: Anders recenserade första numret av Planet of the Apes av Daryl Gregory och Carlos Magno och gillade det. Själv utnyttjade jag seriekopplingen till ett längre inlägg om Apornas planet-filmerna. Första samlingen, The Long War, var bra och förhoppningarna var därför höga inför den andra samlingen, The Devil’s Pawn som samlar #5-9. I första samlingen, som utspelar sig 1300 år innan överste Taylor kraschlandade på Apornas planet, mördades The Lawgiver och följderna av det mordet ställde relationen mellan de härskande aporna och de förtryckta människorna på sin spets. The Devil’s Pawn tar vid efter de dramtiska händelser som avslutade första samlingen. Voice Alaya och hennes styvsyster Sullivan är fortfarande ledare för aporna respektive människorna. Motståndsrörelsen har fått ny kraft och människan Bako ger sig ut för att finna anförvanter. Samtidigt förbereder aporna en attack på människornas Skin Town för att efter människornas strejk säkerställa arbetskraften till sina fabriker och de kommer inte att sky några medel för att nå sitt mål. Sullivan måste därför hantera både hotet från aporna och hotet från Kale som leder en sekt som består av många av de människor som den senaste generationen fötts stumma. Som om det inte räckte med en serie om apornas planet har BOOM! även lanserat miniserierna Betrayal of the Planet of the Apes vars samling kommer i sommar och Exile on the Planet of the Apes vars samling kommer i vinter.

Det bra: Apornas planet är en av mina absoluta favorit-franschises. Det är därför mycket glädjande att BOOM! skaffat rättigheterna, i värsta fall hade de hamnat hos Dynamite och kastats bort helt. Daryl Gregory som står för manus och Carlos Magno som står för teckningarna gör båda ett suveränt jobb. Gregory skruvar upp dramatiken rejält jämfört med första samlingen som förutom början och slutet innehöll mycket snack. I andra samlingen är det betydligt fler dramatiska händelser och avslöjanden som höjer intensiteten i berättelsen. Flera av bifigurerna får större utrymme och gör det i första delen något träiga persongalleriet intressantare. Hotet mot Skin Town där människorna haft en hyfsad frihet får en ökad dramatik genom att den sista fria människostaten Delphis fall skildras och apornas brutala agerande mot de flyende och deras övriga planer för människorna. Två trovärdiga kvinnliga ledare varav den ena är gravid känns onekligen fräscht och kraftmätningen dem emellan blir intressant att följa. Magnos teckningar är snygga och detaljerade och lyfter verkligen Gregorys berättelse. Jag hoppas att Gregory och Magno fortsätter med Planet of the Apes länge. Det är verkligen upplagt för en rafflande fortsättning.

Det mindre bra: Att det verkar dröja ett halvår till nästa samling. Jag skulle vilja veta med om vad som driver Voice Alaya eftersom hon bryter mot mycket av det som The Lawgiver, tillika hennes styvfar, stod för. Som det är nu saknas det förklaring till hennes brutala agerande, det borde finnas något mer än själva mordet på The Lawgiver.

Sammanfattning: Planet of the Apes- The Devil’s Pawn är en riktigt bra samling och det är glädjande att rättigheterna hamnat hos BOOM! som placerat den i Daryl Gregorys och Carlos Magnos kompetenta händer. Snygga miljöer, spänning och bra karaktärer. Om man vill kan man också läsa in samhällskritik och även se den som en allegori över vissa händelser men den tolkningen hoppar jag för serien är bättre utan att fundera på det. Njut av the fiction!

Manus: Daryl Gregory
Illustration: Carlos Magno
Färgläggning: Nolan Woodard & Darrin Moore
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Anders L says:

    Go Ape Rikard!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...