Recensioner

[Tema: Barnserier] Mamette 1: Änglar och duvor

lördag 13 oktober, kl 13:13 av 1 kommentar

mamette1Wibom Books har gett ut de fantastiska albumen om Lou! där vi nu är ikapp den franska utgivningen. Nu har Wibom Books gett ut första delen av Mamette betitlad Änglar och duvor (Anges et pigeons) av Nob vars riktiga namn är Bruno Chevrier. Mamette- Änglar och duvor gavs ut i Frankrike 2006 och sedan dess har det kommit ut ytterligare fyra album. Nob har också gjort serier om Mamettes barndom, Les Souvenirs de Mamette. Mamette handlar om en äldre och rund dam med håret i knut. Hon fördriver sina dagar med att hänga i parken med ett par andra tanter och dessutom på pensionärsklubben i staden. Mamette är positiv och nyfiken till skillnad från väninnan fröken Pinsec som är en grälsjuk dam. Mamette riktar sig främst till 9-12 åringar men kan med stor behållning läsas av alla 🙂

För Mamette är en alldeles underbar serie! Mamette är verkligen urtypen för en gullig tant så det är lätt att få sympati för henne. Nob blandar på ett otvunget sätt humor och sorg och hela albumet är fyllt med en smittande värme och livsglädje. Först kan det var en sida där Mamette av misstag tvingas använda sin rullväska som skateboard i åsynen av imponerade kids för att i nästa ha fika med bl.a. en väninna vars stora intresse är vilka piller hon måste ta för alla krämpor och sedan fira sin och avlidne makens bröllopsdag på kyrkogården. Nob har en suverän känsla för komisk tajming och teckningarna sitter som en smäck oavsett om det är slapstick eller deppighet som avbildas. Med små, små medel lyckas Nob skildra stora känslor liksom karaktärernas kynne. Mamette är även en finstämd skildring av att bli gammal. Nu låter det kanske inte som en serie för 9-12 åringar men de gillar den säkert även om en del av mer subtila ingredienser nog går dem förbi. De flesta har ju dessutom en mormor och/eller farmor att relatera till. Det är riktigt kul att vi under en och samma månad fått två nya franska serier riktade till barn i Tidsresenärerna och Mamette. Jag kan varmt rekommendera båda.

Illustration: Nob
Förlag: Wibom Books
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. […] Maya makes a mess blev snabbt en favorit. Den unga Maya med ett minst sagt bristande bordsskick blir inviterad till middag hos drottningen och lär det nobla sällskapet ett och annat. Kul och med finfina klara linjen-teckningar av Rutu Modan. […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...