Recensioner

Southern Bastards #1

måndag 5 maj, kl 06:17 av 2 kommentarer

southern-bastards-1Jason Aaron firade stora triumfer med den hårdkokta kriminalserien Scalped, utgiven av Vertigo. Serien har hyllats i flera recensioner här på Shazam. Sedan Scalped tog slut har Aaron ägnat sig åt diverse Marvel-serier. Nu är det dags att tematiskt återvända till kriminalgenren genom Image-serien Southern Bastards, som Andreas skrev kort om i lördags, med teckningar av Jason Latour och färgläggning av Jordie Bellaire. I Southern Bastards åker den åldrade Earl Tubbs tillbaka till sin hembygd, Craw County, för att tömma sitt barndomshem sedan farbrodern som bott där flyttat in på ett vårdhem. Earls far var sheriff när Earl växte upp och av de barndomsminnen som flimrar förbi var fadern en hård man i en hård bygd. Earl som bara tänkt stanna i tre dagar för att tömma huset och sedan aldrig mer återvända går emellan för att hindra att en gammal bekantskap råkar illa ut och skadar i det följande bråket en av bygdens värstingar. Säljtexten beskriver serien som Dukes of Hazzard möter en film av bröderna Coen på metaamfetamin. Å lovar att serien innehåller många bastards.

southern-bastards-1-insidaDet är välkommet att Aaron återvänder till kriminalgenren. Scalped är en av de bästa längre amerikanska serier jag läst om inte den bästa. Så förväntningarna är höga. Förstanumret av Southern Bastards är ingen wow-upplevelse men ger en lockande introduktion till serien. Aaron etablerar bara kort den buttre Earl, av allt att döma en hård jävel och hans problematiska förhållande till sin döde far. Det står också klart att det pågår en hel del jävelskap i Craw County. För den som tvivlar är det bara att titta på slutscenen. Dialogen är liksom i Scalped bra och det är ett hårt och otrevligt Södern som möter mig, det Södern som alltid varit fascinerande, senast i lysande tv-serien True Detective och som jag vill läsa mer om. Latour som tecknar har tydligen gjort ett nummer av Scalped men det är inget som fastnat, Scalped är lika R.M Guera för mig. Latours teckningar är något yxiga och jag har inte riktigt bestämt mig om jag gillar hens stil eller inte. Dock hanterar hen snyggt klippen mellan återblickar, pågående misshandel och just en yxa i arbete i slutet. Jordie Bellaires färläggning är liksom när hen färglade BOOM!s Planet of the Apes klockren och lyfter hela serien. Förstanumret funkar bra som sådant och jag kommer definitivt att fortsätta läsa Southern Bastards framöver, antagligen i trades. Blir den hälften så bra som Scalped så räcker det 🙂

Både Aaaron och Latour är från Södern och för en gång skull ger det något att läsa om varför de skapat serien. Ingen av de väjer för sin ambivalens för sin hembygd, Aaron vill aldrig återvända. Latour har återvänt men det verkar inte ha varit ett lätt beslut. Södern fascinerar.

Manus: Jason Aaron
Illustration: Jason Latour
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Image
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. Pärka says:

    Håller med stora delar av recensionen. Skulle gärna sett att numret hade varit lite mer händelserikt med lite mer översikt över i vilken riktning serien ska gå och fastslagit dess grundbultar. Det tempo som gick igenom större delen av numret kändes mer som något som skulle kunna funka bättre några nummer in.
    Men som sagt sitter dialogen bra, man blir intresserad av Earl och ser fram emot alla andra bastards.
    Vill däremot poängtera att det i just det här fallet inte är den fantastiska Bellaire som färglagt utan Latour själv som står för det.

  2. […] recenserade första numret sommaren 2014 och första traden samlar seriens första fyra nummer. Det är nattsvart läsning […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...