Krönikor och åsikter

En dag på Comic Con Gamex

lördag 1 november, kl 15:54 av 4 kommentarer
10616720_10152479952261173_7765440960957567632_n

Zoo Comics från Norge

Det är inte ofta jag har lust eller tid att besöka seriemässor eller festivaler. Oftast brukar de ligga för långt bort, krocka med andra aktiviteter eller så brukar serieinnehållet vara begränsat eller ligga utanför min intressesfär. Nu råkade det bli så lyckligt att jag helt enkelt fick en spark i baken av min familj som gav mig och sönerna en resa till Stockholm samt ett besök på Kistamässan och Comic Con Gamex i födelsedagspresent. Comic Con på svensk mark äntligen och även om jag är helt ointresserad av TV-spel och gamekulturen så hade jag ändå en stark förhoppning om ett rikt serieinslag som stärktes när jag fick reda på vilka olika svenska (och norska!) serieaktörer som skulle delta i mässan.

linda-och-valentin-samlade-c3a4ventyr-2-omslag

Ny Linda och Valentin från Cobolt

Efter en rask genomgång av lokalen, då yngsta sonen fick spana in en cosplayare i Deadpool-dräkt, gnälla över att t-shirtarna med Deadpool bara fanns i vuxenstorlek, köpa klassiska Super Mario-gubbar och en Pop! Deadpool Bobble Head-figur (ja, han älskar Deadpool) så skjutsade jag tillbaka den mycket nöjde sonen till mina släktingar i kungliga hufvudstaden så att jag kunde få resten av dagen att förkovra mig själv på mässan.

ep3chempgr4rjhq1vwsi

Tioårsjubilerande Ordbilder

Förutom förlagen Ordbilder, Cobolt och Apart fanns också flera renodlade seriebutiker på plats som Comics Heaven från Stockholm och Seriebubblan från Växjö. SF Bokhandeln var naturligtvis där och även Zoo Comics som rest till Stockholm hela vägen från Porsgrunn i Norge. Alla butiker hade mycket trevlig personal på plats och mycket smått och gott att erbjuda en serietörstig. Cobolt Förlags två volymer av Linda och Valentin och första volymen av Thorgal pockade på min uppmärksamhet och jag fick också tipset att samlingar med Blueberry och Yoko Tsuno dyker upp inom kort. Ordbilder firar tioårsjubileum i år med en snygg affisch från Enrique Fernandez som hyllats av Rikard här på shazam för sina album Den glädjelösa ön, Aurore och nya Sagor från kobrans tid. Hans Brigada fanns också till försäljning och även andra och avslutande delen av Sylvain Runbergs Den mörka sidan. Vidare till Apart förlag och en mycket trevlig pratstund med den frikostige och entusiastiske Johan Kimrin som efterlyste recensioner av deras Walking Dead på svenska som jag gladeligen kommer att dela med mig av.

b59a501df52723f8a18dc510505da048

Sleep Walkers av Ellen Barkin

Efter alla dessa intryck och nya bekantskaper inom serie-Sverige svävade jag runt på lätta moln och stötte då på tecknaren Ellen Barkin och hennes underbara alster. När jag sedan fick reda på att hennes fantastiska bilder var från ett ännu inte publicerat seriealbum fick jag plocka upp hakan från golvet. Barkins outgivna album heter Sleep Walkers och om hon lyckas hitta ett svenskt förlag som är intresserade av att publicera den är jag en av de första som kommer att införskaffa det. Jag blev så entusiastisk så jag frågade om jag kunde göra en intervju så räkna med att få se mer av Ellen Barkin här på shazam i framtiden.

original

Ny trailer till Cirkeln kommer 19 november

Dagen avslutades med en mysig panel om superhjältefilmens framtid anordnad av MovieZine med journalisten och podcastaren Melody Lovelin, författaren Sara Bergmark Elfgren (skapare av Engelsforstrilogin) samt Serietekets Anders Lundgren, tillika en av männen bakom den förnämliga podcasten Hög av serier och även shazam-kollega. Att få skaka hand och bubbla lite med Anders, träffa ”Högen” och snacka lite med Sara Bergmark Elfgren om kommande filmatiseringen av Cirkeln efter panelen var höjdpunkten på resan. För er som har vägarna förbi Stockholm i helgen rekommenderar jag verkligen ett besök på Kistamässan. Till min glädje upptäckte jag också att hela evenemanget återkommer på Malmömässan i september 2015 vilket ger seriestaden Malmö chansen att få synas.

Kommentarer

 1. Rikard says:

  Kul att få läsa om Comic Con. Jag kan lova att SIS är ännu bättre

 2. Andreas Mars says:

  Det är jag helt övertygad om. Nästa år måste jag upp till SIS 🙂

 3. Thomas Fels says:

  Tack för rapporten! Ellen Barkins serier får man ju hålla ett öga (eller två) på! Var det tillräckligt med serier på plats på mässan?

 4. Andreas Mars says:

  Kunde naturligtvis ha varit mycket mer serier och det hade varit extra trevligt med fler paneler om just serier också men det var helt okej med tanke på att det inte var en renodlad seriemässa.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...