Recensioner

The Life After Vol. 2

lördag 25 juli, kl 00:24 av 0 kommentarer

5904a8e658e8e689598ea6c987472726Förra året bjöd Joshua Hale Fialkov och Gabo på det årets största överraskning i serieväg för min del i form av den fullständigt fantastiskt galna och underbara serien The Life After från Oni Press. Det som börjar som en tragisk berättelse om huvudpersonen Jude som är fången i ett ekorrhjul av monoton apati förvandlas efter ett livsavgörande ögonblick till en historia som helt vänder upp och ner på hans och läsarens värld. Jude hamnar i skärselden för självmördare där han skaffar sig en ny mentor och följeslagare, nämligen ingen mindre än Ernest Hemingway, och tillsammans beslutar de sig för att sätta stopp för denna dåraktiga galenskap till existens. En existens som styrs av Gud, som egentligen är en nyckfull egoistisk potatis från yttre rymden, och där universums alla levande varelsers verklighet är konstruerad och styrd av hans änglar, eller vi kan kalla dem fyrkantiga byråkrater och tjänstemän, och där djävulen också vill ha sin del av kakan.

tumblr_nivi73w4Nl1r67kz0o2_1280Jude visar sig vara Guds son, fast inte någon återuppstånden Messias utan mer som en nagel i ögat på alla byråkrater som egentligen styr världen (omorganisation är inte kul och ingen vill ju förlora sitt jobb). Jude har en mystisk kraft som dels gör att han kan se alla personer eller varelsers livsöden men han har även möjlighet att befria dem från deras fångenskap i skärselden, om nu byråkraterna i himlen tycker att de nyanlända uppfyller alla krav. Jude och Hemingway, tillsammans med Nettie, hennes dotter Esmeralda, en hel armé av barn och en gigantisk fluffig aztekisk kanin-gud, får utstå många prövningar (bland annat sexvingade seraphimer, vålnader samt satans frestelser och arméer) men deras kamp för att göra världen bättre fortsätter…men ett personlig svek och löfte om hämnd sätter käppar i hjulet.

0001-fcf72The Life After Vol. 2 (samlar #6-10 av serien) är en galen och underbar fortsättning på en serie som bara blir bättre och bättre och som jag aldrig vill ska ta slut. Från första volymens Divina Commedia möter Matrix får vi nu Adventure Time för vuxna där Joshua Hale Fialkov och tecknaren Gabo är i högform. Svart humor, perfekt timing, underbart världsbygge, historiska och mytologiska referenser, fantastiska karaktärer och surrealistiskt nonsens i en superskön blandning. Detta är en berättelse där ingenting är omöjligt och där endast skaparnas fantasi sätter gränserna och Fialkov och Gabos fantasi verkar outtömlig. Samtidigt som The Life After erbjuder mycket rolig läsning duckar den inte för seriens underliggande tema, som är döden och livet, och jag har aldrig upplevt att en serie både kan få mig att skratta och gråta på samma gång. Trots det något abrupta, men geniala, slutet finns det ingen anledning till oro för serien kommer snart tillbaka, fast under namnet Exodus: The Life After. Om du har tröttnat på trikåer, rymdäventyr, zombies och postapokalyptiska upprepningar finns det ingen anledning att tveka. Skaffa dig bägge volymerna av The Life After och njut av livet!

Manus: Joshua Hale Fialkov
Illustration: Gabo
Förlag: Oni Press
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...