Recensioner

The Fade Out, Vol. 2: Act Two

tisdag 13 oktober, kl 21:42 av 1 kommentar

TheFadeOut_Vol2-1_362_557_s_c1Hollywood 1948. Den blivande storstjärnan Valeria Sommers tar livet av sig men manusförfattaren Charlie Parish vet att hon egentligen blev mördad. Av vem eller varför vet han dock inte och tragiskt nog var han så full att han inte minns mycket av Valerias sista natt i livet, trots att han vaknar upp i hennes lägenhet. Medan filminspelningen fortsätter förälskar sig Charlie i Valerias ersättare Maya Silver och hans vän och spökskrivare, den alkoholiserade och svartlistade Gil Mason, beslutar sig för att gå till bottnen med filmstudion Victory Street Pictures rökridåer och maffiafasoner. Mysteriet tätnar i Ed Brubaker och Sean Phillips andra akt av detta välskrivna och stilistiskt fulländade noirdrama.

the-fade-out-5-interiorDen här veckan tänkte jag djupdyka i Ed Brubakers båda titlar hos Image Comics: andra volymen av spionthrillern Velvet med Steve Epting och så andra akten av The Fade Out (samlar #5-8 av serien) med Sean Phillips och färgläggaren Elizabeth Breitweiser, som även färglägger Velvet. Det är alltid en fröjd att läsa en serie författad av Ed Brubaker eftersom han besitter en osviklig fingertoppskänsla när det gäller dramatisk uppbyggnad, bra karaktärsporträtt och känsla för mediet som få andra. Efter avslutningen på hans och Phillips briljanta Fatale, som jag tycker är en av 2010-talets absolut bästa serier, har jag längtat efter deras nya skapelse The Fade Out och Brubaker och Phillips levererar precis det man kan önska sig.

The-Fade-Out-5-Bank-RobberySjälva tidsepoken och miljön, 1940-talets Hollywood, är perfekt skildrad av Brubaker och Phillips samt Breitweiser utför stordåd när det gäller allt från kläder, frisyrer, bilar och färger. En detalj som slog mig under resan är hur mycket man rökte vid den här tiden. Det går knappt en bildruta utan att någon har en cigarrett i munnen och dessutom verkar halva rollistan ständigt ha ett glas i handen med alkoholhaltigt innehåll, vilket också får en trovärdig förklaring i mitten av volymen. Det perfekta persongalleriet och intrigerna imponerar och precis som i första volymen bjuds det också på lite trevliga cameos från Hollywood, här i form av deckarförfattaren Dashiell Hammet (i första volymen gjorde självaste Clark Gable ett snyggt inhopp) som ger lite goda råd till Gil Mason.

img_20150625_191803Pusselbitarna faller långsamt och säkert på plats ju närmare slutet vi kommer, för Image har meddelat att The Fade Out avslutas med #12 som kommer ut i december i år, vilket kommer att göra tredje volymen ännu mer spännande, för även om serien är perfekt på många sätt så är det ändå förvånansvärt lite som händer i andra volymen. Hela serien är ingen bra tradeläsning utan kommer bäst till sin rätt i lösnummer (vilket Anders redan förespråkat) eller i en fet inbunden utgåva med alla 12 nummer samlade och den är ytterligare ett exempel på att Brubaker och Phillips är stora mästare i sin genre. Det enda som jag stör mig på är hur pinsamt dålig utdelning Brubakers serier haft hos både Eisner- och Harvey-juryn de senaste åren. Fatale fick en drös med Eisner-nomineringar 2013 och Dave Stewart vann en för thefadeout_7bästa färgläggning medan The Fade Out bara fick en nominering av Eisner-juryn i år (Best New Series) och inte en endaste av årets Harvey-nomineringar, vilket är synnerligen orättvist med tanke på hur bra dessa serier är i jämförelse med mycket annat som publiceras i staterna. Jag hoppas på bättring till nästa år och ser även fram emot fortsättningen på Velvet och vad Brubaker och Phillips har i kikaren efter The Fade Out.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips
Färgläggning: Elizabeth Breitweiser
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Kalle says:

    Håller helt med, har börjat att läsa dom första numrena för att sedan göra ett uppehåll och invänta en fet inbunden utgåva med alla numrena samlade, den som väntar på något gott väntar ………….

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...