Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 18

fredag 6 maj, kl 23:27 av 2 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

PUN2016001-DC11-46cf8PUNISHER #1
Manus: Becky Cloonan
Illustration: Steve Dillon
Förlag: Marvel Comics

Antihjälten Punisher dök upp för första gången i Amazing Spider-Man #129 (1974) och blev så populär, speciellt efter sina gästspel i Frank Millers Daredevil, att han fick flera egna titlar men mot slutet av 1990-talet såg det dystert ut i seriehyllan för Frank Castle. Det var tack vare Garth Ennis och Steve Dillon som karaktären lyftes till nya höjder igen under början av 2000-talet, först 37 nummer under etiketten Marvel Knights följt av 75 nummer under etiketten MAX. Förra titeln med Punisher av Nathan Edmondson och Mitch Gerads avslutades förra året och nu är han tillbaka med Dillon som tecknare och med ingen mindre än Becky Cloonan som författare. Shazams Henrik Örnebring gjorde redan 2010 en längre intervju med Cloonan men jag vill också rekommendera Hög av seriers intervju från årets upplaga av Uppsala Comix, där Anders Lundgren och Anton Bjurvald täcker upp det mesta, allt ifrån Batman, Southern Cross, Gotham Academy och vad vi kan se fram emot med Punisher.

3FloydsAlphaKing_01-13 FLOYDS: ALPHA KING #1
Manus: Nick Floyd, Brian Azzarello
Illustration: Simon Bisley
Förlag: Image Comics

Det finns gott om serier byggda på olika spel eller leksaker, såsom Angry Birds, G.I. Joe eller Transformers, men aldrig tidigare har jag hört talas om en serie byggd på olika ölsorter. Det kultförklarade mikrobryggeriet 3 Floyds i Munster, Indiana har hyllats av många men är också kända för sina fantasieggande etiketter och titlar på sitt sortiment, såsom Dark Lord, Arctic Panzer Wolf, Zombie Dust och Apocalypse Cow. Nick Floyd, som startade bryggeriet tillsammans med sin bror och far 1996, har en hel mytologi om bryggeriets ölsorter i sitt huvud och får nu chansen att realisera dem med hjälp av två riktigt stora namn inom serievärlden: Brian Azzarello (100 Bullets, Wonder Woman) och Simon Bisley (Heavy Metal, Lobo). Detta galna men fascinerande samarbete börjar med Alpha King där en man brygger ett eget öl som är så välsmakande att det lockar till sig en monsterkung och hans hejdukar från en annan dimension.

boblwcdi-cov-9a073BEASTS OF BURDEN: WHAT THE CAT DRAGGED IN
Manus: Evan Dorkin, Sarah Dyer
Illustration: Jill Thompson
Förlag: Dark Horse Comics

Beasts of Burden är en serie skapad av Evan Dorkin och Jill Thompson som handlar om ett team av intelligenta djur som löser övernaturliga mysterier i trakterna runt Burden Hill. De fem hundarna Ace, Rex, Jack, Whitey och Pugsley samt katten Orphan dök först upp i de inbundna antologi-serierna The Dark Horse Book of HauntingsThe Dark Horse Book of WitchcraftThe Dark Horse Book of the Dead samt The Dark Horse Book of Monsters (publicerade 2003-2006) innan de fick sin första egna miniserie 2009 följt av en crossover med Hellboy, ytterligare en miniserie samt one-shoten Beasts of Burden: Hunters and Gatherers. Serien har fått ett antal Eisner Awards och är nu tillbaka med en ny one-shot (med Evans hustru Sarah Dyer som medförfattare) där vi åter får möta häxkatten Dymphna som försöker åtgärda ett ödesdigert misstag.

RenatoJonesOnePercent-01-1-53f19RENATO JONES: THE ONE% #1
Manus/Illustration: Kaare Kyle Andrews
Förlag: Image Comics

I en mörk framtid har de rika ökat sina vinster och gjort medelklassen fattiga och de fattiga till fångar. Något måste göras och in på scenen träder Renato Jones, alias The Freelancer, som självmant tar på sig rollen att rätta till de missförhållanden som skapats av en procent av jordens befolkning. Karaktärens blandning mellan Robin Hood och Punisher infiltrerar den rika aristokratin genom att låtsas vara en av dem och utkräver rättvisa för deras maktmissbruk. Renato Jones: The One% är skriven, ritad och färglagd av Kaare Kyle Andrews som även gjorde allt arbete med Marvel-serien Iron Fist: The Living Weapon.

Weavers-001-A-Main-a88a8WEAVERS #1
Manus: Simon Spurrier
Illustration: Dylan Burnett
Förlag: BOOM! Studios

Simon Spurrier ligger bakom serier som X-Men Legacy (med den mentalt störda Legion, son till Professor X, i huvudrollen), Six-Gun Gorilla (en sci fi-serie om okända kreatörer och en talande gorilla), den nyligen Eisner-nominerade The Spire (ett fantasy-äventyr om en brottsbekämpare som avskys av alla på grund av sin ras) samt den pågående Cry Havoc (ett monster jagas av ett team av soldater med övernaturliga krafter som själva gör dem till monster). Hans nya serie Weavers handlar om en maffiafamilj på USA:s östkust som är lojala mot familjen tack vare, eller på grund av, en övernaturlig spindel som bor inom dem och ger dem krafter och groteska förmågor.

Det var allt för den här veckan! Imorgon är det Free Comic Book Day samt premiär för årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival som jag själv kommer att besöka på lördagen. På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Kommentarer

  1. Anders Lundgren says:

    Tack Andreas! Ser verkligen fram emot Cloonan och Dillons The Punisher. Liten korrektur dock: Marvel Knights The Punisher = 37 nummer, The Punisher Max = 75 nummer (plus ett gäng one shots etc).

  2. Andreas says:

    Tack Anders! Så går det när man inte dubbelkollat vad man läst.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...