Recensioner

Southern Bastards, Vol. 3: Homecoming

söndag 31 juli, kl 01:32 av 5 kommentarer

southernbastardsvol03_Digital-1I Afghanistan var Roberta Tubb en del av en kvinnlig insatsstyrka inom amerikanska marinkåren. Deras uppdrag var att interagera med den lokala kvinnliga befolkningen, samla information och implementera olika program för samhällsutveckling. De arbetade i fattiga, lantliga samhällen bland starkt troende människor. Människor som var djupt misstänksamma mot främlingar och som litade mer på rykten än information från deras egen regering. Ett land med en lång historia av våld. Med andra ord ett uppdrag som Roberta, uppväxt i den amerikanska Södern, var mer än kapabel att klara av eftersom hon tränat för det hela sitt liv. Nu är hon hemma igen och tänker ta reda på hur fadern Earl dog i Craw County, Alabama.

southern-bastards-9-featuredDetta är inledningen till Southern Bastards #14 som är avslutningen på den tredje volymen av Jason Aaron (Doctor Strange, Thor, Star Wars, The Goddamned) och Jason Latours (Spider-Gwen) hårdfriterade skildring av den amerikanska Södern. Efter en lysande första volym, en trevande andra och nu den briljanta tredje kan jag varmt rekommendera serien till alla som gillar en hård och brutal berättelse som inte ryggar för något, som blir bättre och bättre hela tiden och som känns skrämmande verklig och aktuell.

SB11aTredje volymens undertitel är ”Homecoming” och syftar då inte enbart på Robertas hemkost utan att det också är dags för Craw County High School Runnin’ Rebs viktiga hemmamöte mot ärkefienderna Wetumpka County Warriors. Coach Euless Boss har skaffat sig en ledarposition i staden genom hot och våld och har aldrig förlorat mot Wetumpka på hemmaplan, men hans mentor och viktiga andretränare Big har precis tagit livet av sig, ångerfull över det monster han har skapat. Vad som skulle hända om Runnin’ Rebs skulle förlora återstår att se men Coach Boss har skaffat sig många och dödliga fiender som gärna skulle se att hans dagar var räknade.

tumblr_nuwcud2coM1r7hjkqo1_500Aaron är i högform rakt igenom hela arcen där vi får lära känna några av dessa människor som på ett eller annat sätt har ett, eller två, horn i sidan till fotbollstränaren. Först ut är sheriffen Hardy som hade alla förutsättningar att bli en av de bästa spelarna i landet, men Coach Boss hade andra planer. Nu är sheriffen som en hund man har sparkat på hela livet, men förr eller senare biter hunden tillbaka. Vidare har vi Boone som bor ute i vildmarken där han lever på det han kan fånga med pil och båge. Han är en av de äldste i den lokala församlingen, hatar fotboll, tämjer ormar, skipar rättvisa på sitt eget sätt och frågar Gud när tiden är kommen och han äntligen får döda Coach Boss. Sedan har vi Miss Leddy, hustru och ”röst” till borgmästaren (som är ett vårdpaket). Hon låter Coach Boss få reda på att han skitit i det blå skåpet mer än en gång och att han inte är värd vatten utan hennes make och laget.

SouthernBastards13_review-mayor-660x380Övriga persongalleriet innefattar pastor Donny Ray som försöker frälsa den bindgalne Esaw men istället får stirra Helvetet i vitögat, en av systrarna Compson som äger banken och sedan berättelsen om Tad Ledbetter som blev vän med Earl Tubb i första volymen och som sedan misshandlades så svårt av Boss män att han hamnade i koma. Historien om hans tillfrisknande, den ångerfulle Materhead och den mystiska hunden Rebel är författad av Jason Latour och snyggt tecknad av Chris Brunner.

tumblr_o7b7m0cR4V1u496xso2_1280Det bästa karaktären är dock Roberta Tubb som vi nu äntligen får lära känna efter att hon bara skymtat förbi i två volymer. Hela serien leder fram till hennes entré och det är seriens absoluta bästa nummer och dessutom ett av årets bästa överhuvudtaget. Hon gör processen kort med sina rasistiska och tjuvaktiga rednecks till grannar men den avgörande scenen är när hon erbjuder sonen till grannen att hämta en gren så han kan ge tillbaka för alla gånger farsan gett honom en ordentlig omgång smisk. Hans automatiska och rasistiska svar träffar Roberta hårdare än alla knytnävar i världen för hur tvättar man bort rasismens fula tryne när den är nedärvd i generationer?

5022657-13Southern Bastards är en av de bästa serier jag läst och hör tillsammans med Paper Girls, Black Magick, Injection, The Wicked+The Divine och Lazarus till de bästa Image-serierna just nu. Alla dessa serier är utmärkta på sitt eget originella vis och Southern Bastards mest för att den ger en osminkad bild av mänsklighetens värsta sidor. Den och Jason Aaron är väl värda sina nyligen erövrade Eisner-statyetter i kategorierna Best Continuing Series och Best Writer och jag längtar efter fjärde volymen som har undertiteln ”Gut Check”. Rekommenderas av hela mitt seriehjärta!!!

Manus: Jason Aaron, Jason Latour (SB #12)
Illustration: Jason Latour, Chris Brunner (SB #12)
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. Thomas Fels says:

  Spännande! Man borde alltså pröva vol 1, eller?

 2. Andreas Mars says:

  Absolut, men jag rekommenderar hela serien. Vol 2 är Coach Boss origin story och mycket viktig för hela berättelsen.

 3. Thomas Fels says:

  Gillar jag ettan fortsätter jag nog med resten. På min måste-ha-lista står även Clean Room, även det efter att ha läst om den på Shazam.

 4. Andreas Mars says:

  Om du gillar Clean Room så rekommenderar jag också Injection. Lite samma blandning av sci fi och fantasy i nutid fast mer hårdkokt. Glöm inte Paper Girls och Black Magick heller.

 5. Thomas Fels says:

  Tackar för tipsen!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...