Recensioner

The Violent, Vol. 1: Blood Like Tar

tisdag 18 oktober, kl 19:52 av 0 kommentarer

theviolent_vol01-1De tidigare missbrukarna Mason och Becky försöker skapa ett så normalt liv som möjligt för varandra och deras lilla dotter Kaitlyn nu när Mason är ute ur fängelset. Men livet i Vancouver är dyrt, deras inkomst låg och frestelserna från förr är bara en dålig dag borta. När Becky tappar kontrollen en sådan dag och försvinner förlorar Mason vårdnaden över dottern och jakten på hustrun tar honom till vägar utan återvändo.

Efter att läst och recenserat en hög med mediokra serier från Dark Horse Comics och Image Comics (förutom Weird Detective och Snot Girl) pallade jag inte ens med att recensera ytterligare en, nämligen Throwaways av Caitlin Kittridge och Steven Sanders. Istället började jag läsa min nya hög av trades och hittade en pärla som är lätt att missa i seriedjungeln: The Violent. Ed Brisson har bland annat gjort den läsvärda serien Sheltered som är en iskall och blodig variant på Flugornas herre och det realistiska dramat The Violent är inte heller någon partyserie utan ett svart hål av missbruk, gamla ovanor, lögner, svek och mord där en man försöker göra allt för att skydda och behålla sin familj till varje pris men där hans impulsiva handlingar för honom längre och längre bort från det målet.

the-violent-comic-smokingPå många sätt har dessa korta men ödesdigra dagar i Mason och Beckys liv många likheter (och dessutom långt mera realistiska) med AMC:s lysande TV-serie Breaking Bad där Walter White gör allt för sin familj men där allt går käpprätt åt helvete på grund av hans mänskliga fel och brister. The Violent presenterar en skickligt genomförd historia full av nagelbitande spänning och med själviska och osympatiska karaktärer, vilket starkt bidrar till seriens nerv och djupa känsla av äkthet.

Första volymen är en avslutad berättelse och tanken var att den skulle bestå av tre fristående delar men på grund av vikande försäljningssiffror så blir det inga fler volymer från Image Comics. Med tanke på att förlaget gjort sig ett namn när det gäller science fiction, action och äventyr är det lätt att förstå att The Violent fallit imagesmellan stolarna med sin naturalistiska dramatik men Brisson och co ger inte upp så lätt. Nu tänker man istället ge ut de återstående volymerna med hjälp av Kickstarter och när det blir aktuellt kommer jag definitivt att stötta den för även om jag älskar verklighetsflykt och underhållning för stunden så finns det inget som slår serier som berör på djupet.

Manus: Ed Brisson
Illustration: Adam Gorham
Färgläggning: Michael Garland
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...