Recensioner

Snotgirl #1-2

måndag 10 oktober, kl 23:35 av 0 kommentarer

snotgirl_01-1Lottie Person är en 25-årig kvinna som lever i centrala Los Angeles. Hon har varit modebloggare sedan 2008 och är en ursnygg, nöjeslysten stjärna på sociala medier-himlen som lever ett perfekt liv…åtminstone får man det intrycket om man följer hennes blogg. Egentligen är en hon en ensam, fåfäng, neurotisk och lätt paranoid ung kvinna som lider av något som definitivt inte får många likes eller glada emojis, nämligen en svår allergi som totalt dominerar hennes vardag.

Alla som har ett konto på Facebook, Twitter eller Instagram har någon gång stött på någon som liknar Snotgirl, den självupptagna titelkaraktären i Bryan Lee O’Malley (Scott Pilgrim) och Leslie Hungs nya Image-serie, där alla deras inlägg är så minutiöst iscensatta att man fattar att de överkompenserar för någonting. Det räcker med att googla ordet ”modebloggare” och du hittar en uppsjö av selfie-besatta människor från det verkliga livet som livnär sig på att kränga kläder, skor och smink. Vanliga människor som tack vare sociala medier har möjlighet att bli en livslevande Carrie Bradshaw. Men Snotgirl är mycket mer än så för O’Malley och Hung tecknar ett porträtt om vår samtid där yta är allt och svaghet samt sårbarhet är något som man sopar under mattan.

image-15Om du hatar sociala medier så är Snotgirl definitivt inget för dig men om du gillar ett lätt skruvat realistiskt nutidsdrama utan zombies, trikåer eller skjutvapen så är du som hemma. Lottie själv är en rätt osympatisk och patetisk människa som vältrar sig i självömkan samtidigt som hon hittar på öknamn på alla i sin omgivning, till och med sina ”vänner” som hon käkar ”Haters brunch” tillsammans med. Hennes pojkvän Sunny har precis gjort slut och Lottie stalkar svartsjukt hans nya flamma Charlene, som dessutom varit hennes tidigare bloggassistent fast hon inte kommer ihåg henne eftersom hon hade ett så alldagligt utseende.

image-11Allt tar dock en dramatisk vändning när Lottie träffar Caroline (som hon genast döper till Coolgirl) som är en genuint trevlig och underbar person som ser rakt igenom henne. Efter en våldsam och olycklig händelse tror Lottie att polisen kommer att knacka på hennes dörr vilken minut som helst…men ingenting händer. Är Lottie skyldig till ett brott eller håller hon på att bli galen och vad är det egentligen för ny allergimedicin hon har fått av sin nye läkare?

Trots att jag stönar över allt för mycket socialt medialingo som får mig att känna mig som en utomjording kan jag inte låta bli att ryckas med i berättelsen och serien lyfter väsentligt när den modeintresserade kriminalaren John Cho introduceras. Exakt vad det är för soppa som O’Malley och Hung kokat ihop återstår att se men den är definitivt inte osmaklig och jag kommer att avnjuta den i sin helhet.

Manus: Bryan Lee O'Malley
Illustration: Leslie Hung
Färgläggning: Mickey Quinn
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...