Recensioner

Tim & Tommy: Magdalena

onsdag 12 oktober, kl 20:00 av 0 kommentarer

timtommymagdalenaDet är alltid kul när nya förlag börjar ge ut serier. Mooz Förlag AB är ett relativt nytt tillskott som släppte sina första serier 2014/2015. Mooz är danska förlaget Zooms svenska gren. De satsar på både nyare och äldre franska-belgiska serier. Jag har läst Tim & Tommy-albumet Magdalena men de har gett ut ytterligare ett Tim & Tommy album och ytterligare några andra serier som Den unge Spirou, Blårockarna och Rubine. De har ingen hemsida så jag kan tyvärr inte länka. Magdalena börjar med en serietecknares död och snart är Tim & Tommy inblandade i en jakt efter kroppsdelar till en automat från 1800-talet som kallas Magdalena. Jakten går mellan olika samlare till Venedig där märkliga saker sker.

Det är som sagt kul när det ges ut fler översatta serier så en eloge till Mooz för det. Men tyvärr är det här Tim & Tommy-albumet en medioker historia. Albumet publicerades ursprungligen 1987 och det kanske inte känns som så länge sedan men albumet är verkligen daterat. Teckningsstilen påminner initialt om andra franska äventyrsserier som Spirou men den fart som kan finnas i Spirou finns inte här utan det är stelt och dussinaktigt. Om teckningarna nu är tråkiga men ingen katastrof så är det handlingen som sänker albumet. Tim & Tommy är en duo helt i avsaknad av intressanta personlighetsdrag. De klichéfyllda bifigurerna gör inte det hela bättre. Det finns heller inget flyt i berättelsen utan handlingar hoppar framåt utan förklaringar och manuset känns mest som en slump. Det hela avslutas med övernaturligheter i form av en mängd automater och en parallell värld. Magdalena är tyvärr ett dussinalbum och jag vet inte varför just det översatts när det borde finnas hur många bättre fransk-belgiska serier som helst.

Manus: Desberg
Illustration: Will
Färgläggning: Leonardo
Förlag: Mooz Förlag
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...