Recensioner

Weird Detective #1-2

söndag 9 oktober, kl 17:23 av 0 kommentarer

28936I femton år har Sebastian Greene varit en obetydlig kriminalare hos New York-polisen, ungefär som en mänsklig äggklocka som tickar ner mot pensionen. Då, helt plötsligt, förvandlas han till en superpolis, löser omöjliga fall, hamnar i tidningen och besitter numera en intuition som skulle få Sherlock Holmes att blekna. I själva verket besitter nu en urgammal varelse bortom tid och rum Sebastian Greenes kropp och han är nu på jakt efter den fruktade Juice Box Killer som lämnar tomma skinn efter människor i sina spår. Greenes egen partner, Sana Fayez, har fått i uppdrag av den misstänksamme polischefen att spionera på honom men Greene tänker inte låta något komma i hans väg. Ofattbar fasa och ondska lurar i staden och Sebastian Greene är den ende som kan skydda den från denna onämnbara terror.

Efter mina recensioner av Cryptocracy och Bounty vilar mitt sista hopp på en ny bra serie från Dark Horse Comics på Weird Detective av Fred Van Lente (Incredible Hercules, Archer & Armstrong) och Guiu Vilanova (Twilight Zone, Dark Shadows samt Conan the Avenger med Van Lente) och det räcker med några sidor för att jag ska bli fast.

weird04En sällsynt välskriven serie, full av underbar dialog, skön humor, spänning och skräck och som dessutom lyckas kombinera en mycket bra kriminalhistoria med Lovecrafts bisarra universum i en modern miljö. Referenserna haglar med The Great Race of Yith (från Lovecrafts novell The Shadow Out of Time), The Deep Ones (kända från The Shadow Over Innsmouth) samt även självaste Cthulhu och mycket mer men det här är ingen billig tentakelsprattlande imitation av skräckmästarens alster utan allt vävs skickligt in i en berättelse som är så bra att den klarat sig utan själva Lovecraft-inslagen. Nu ger de istället en mustig krydda åt hela anrättningen och Weird Detective är svår att lägga ifrån sig och blir bara bättre och bättre efter varje genomläsning.

wdetn2p1-932x1413Dynamiken mellan Greene och hans partner Fayez är fullständigt briljant där hon genomskådar hans bisarra träighet och totala avsaknad av humor. Det är också väldigt roligt att alla, inklusive Greene själv, förklarar hans beteende med att han är kanadensare och sedan är allt bra med det. Fayez köper dock inte denna förklaring och hon blir allt mer en nagel i Greenes öga. Förutom Greene och Fayez har vi också en kolerisk polischef, Fayez fru och dotter, en morbid obducent och så Greenes telepatiska kontakt med sin katt som får mina skrattmuskler att jobba.

Greene har ett antal mystiska och omänskliga förmågor som kommer väl till pass under utredningen och även om han hela tiden ligger steget före alla andra så ligger han ändå i lä med tanke på vilka fasor han jagar. Weird Detective började som en följetong i Dark Horse Presents (som finns med i Weird Detective #1) och jag hoppas att serien överlever de fem nummer förlaget har utlovat.

Manus: Fred Van Lente
Illustration: Guiu Vilanova
Färgläggning: Maurício Wallace
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...